Tiibetin tilanne ei kuitenkaan ole se mistä Shanghaissa ollaan huolissaan. Kansalaisuuteen katsomatta kaikilla on aika yhtenäinen näkemys, ettei muu maailma nytkään tule Tiibetin avuksi. Tankit saavat rauhassa vyöryä Lhasan mielenosoittaijien yli.
Enemmän keskustelua, ja sotamaalailuja on aiheuttanut Taiwanin menneet vaalit. Jo ennen vaaleja Kiina ilmoitti, että aloittaa sotatoimet Taiwania vastaan jos se menee ja julistautuu itsenäiseksi. Nyt itsenäisyyttä tukevan puolueen voitettua vaalit, täällä vielä odotetaan mikä on tuon pienen saarivaltion seuraava siirto.
Taiwan on paljon hankalammin Kiinan hallittavissa, kuin Tiibet. Johtuen sen sijainnista erillään Kiinan maa-alueesta, sekä USA:n Taiwanille osoittamasta tuesta. Taiwanin vesillä on jo pitkän aikaa seilannut runsaasti USA:n sotilasaluksia. Kiinalaisen logiikan mukaan jos Kiina hyökkää Taiwanille, liittoutuu Taiwan helposti USA:n ja sen tukioiden kanssa. Ja koska kalustoa on jo Kiinan rannikon tuntumassa, ovat ensimmäiseksi tulilinjalla Kiinan suuret rannikkokaupungit Shanghai ja Peking.
Tässä vaiheessa spekulointia muistutin kiinalaista, että nuo ovat myös ne kaupungit joissa on eniten expatteja, mukaanlukien suuri joukko amerikkalaisia. Hetken pohdinnan jälkeen, tulimme siihen lopputulokseen, että jos amerikkalaiset evakuoidaan Shanghaista, niin sitten on syytä huolestua.
Mutta eipä asiat ole Taiwanin suhteenkaan näin mustavalkoisia. Mikä kuitenkin on varmaa, että olympiavuotena, koko maailman median mielenkiinto on kohdistunut Kiinaan. On sanomattakin selvää että tämä on Tiibetin ja Taiwanin H-hetki. Jos ne joskus meinaavat itsenäistyä, sen on tapahduttava nyt. Taiwanhan jo kohteliaasti kielsi olympiatulen kierrättämisen saaren kautta. Tiibetiläiset eivät samassa pyrkimyksessään onnistuneet, vaan olympia tuli tulee komeilemaan Mount Everestin huipulla.
Kiina lupasi ummet ja lammet kilpaillessaan kisaisännyydestä. Paljon on toki tapahtunutkin. Vihreistä arvoista käydään enemmän keskustelua, ja Kiinan TV-esittää aiheesta jopa ohjelmia. Täällä pääsee vierailemaan ekofarmeilla, ja ilmanlaadun huonoudesta kirjoitellaan entistä enemmän lehdissä. Kiina on panostanut julkisen liikenteen kasvattamiseen tuntuvasti isoissa kaupungeissa. Televisiossa pyörii kohteliaisuuteen kannustavia mainospätkiä, ja sen sijaan että ulkomaalaisia painostettaisiin opettelemaan kiinaa, niin esim. taksikuskit on pistetty koulunpenkille opettelemaan englantia.
Paljon hyvää, ja kiinalaiselle mielenlaadulle vierasta on saatu tapahtumaan. Mutta isoimmat möröt ovat vielä kaapissa. Samaan aikaan Kiinan lupaukset avoimuudesta ja rajojen avaamisesta ulkomaailmalle ovat olleet turhia. CNN:n (suomalainen) toimittaja kertoi TV:ssä, että kolmen vuoden aikana hänet on pidätetty 4 kertaa. Kerran ennen olympiavuotta, ja kolme kertaa sen jälkeen kun Kiina oli juhlinut yksi vuosi olympialaisiin lähtölaskennan alkamista.
Talvella nettiyhteydet tökkivät pahasti, kun Kiina rakensi uutta ja tehokkaampaa suojausta "Greatfirewall of China". Lieneekö tämän ansiosta yhteydet mm. Suomessa sijaitseville sivustoille, ovat viime viikkojen ajan olleet hitaita, tai estetty kokonaan. Monet suomalaiset ovat valittaneet etteivät pääse suoraan esim. lehtien sivuille tai sähköposteihinsa. Ei siis kannata ihmetellä, jollei sähköposteja Kiinan tuttavilta ole hetkeen kuulunut.
Kiina antaa ja ottaa. Mitä tulee ympäristöasioihin, olympialaisilla on ollut jonkinlainen, ainakin pinnallinen vaikutus. Mitä tulee ihmisoikeuksiin, niin asiat eivät ole vain pysyneet ennallaan, vaan ilmeisesti huonompaan suuntaan ollaan menossa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment