23.1.07

Shanghain nähtävyydet 5 - Haisukellus

Viime aikojen tapahtumista ylipääsemiseen on tarvittu vahvat aseet. Joten päätin kokeilla haiden kanssa sukeltamista. Shanghaissa se onnistuu Aquaria 21 nimisessä akvaariossa. Haisukelluksen lisäksi on mahdollisuus uida valaiden kanssa. Intoa tähän toimintaan kuitenkin latistaa valas altaan veden viileys, 15 astetta.



Ray pool.



"Flying" ray.

Hai altaassa veden lämpötila on kuitenkin 26 astetta, joten kylmä ei tule. Liittymällä paikalliseen sukelluskerhoon saa muiden etujen lisäksi yhden ilmaisen sukelluksen haiden kanssa (tai uinnin valaiden kanssa), ja jatkossakin altaaseen pääsee puoleen hintaan. Liittymismaksu oli 980 rmb (noin 98 eur), kun pelkän sukelluksen hinta olisi ollut 800 rmb (noin 80 eur).



This guy is yummy.



This guy thinks you are yummy.

Sovimme sukelluskerhon edustajan kanssa treffit akvaariolle. Täytimme kaavakkeet joissa vakuutimme osaavamme sukeltaa, ja allekirjoitimme vastuuvapauslomakkeen. Odotellessa papereiden käsittelyä kiersimme akvaarion. Se oli huomattavasti pienempi kuin Shanghain Ocean Aquarium. Sukelluskerhon jäsenet pääsevät kuitenkin ilmaiseksi akvaarioon, joten olihan sekin koettava. Normaalisti pääsylipun hintaan kuuluu akvaarion lisäksi valas-show, joka järjestetään toisella puolen puistoa missä akvaario sijiatsee. Valaat jäivät kuitenkin väliin koska piti kiirehtiä kokeilemaan varusteita.



Our favourite game is hide and seek.



If fins could kill.

Kun saavuimme kellaritilaan haisi siellä ummehtuneelle. Aloimme sovittamaan kuluneita sukellusvarusteita päällemme. Laitteita pääsi ensin testaamaan kokeilualtaaseen, joka sekin oli täynnä meren asukkeja. Jo ensimmäisella testisukelluksella törmäsin kilpikonnaan.



Sea turtle...



...and sea turtle.

Pitkäksi ajaksi aloitusaltaaseen ei kuitenkaan jääty ihmettelemään, vaan pian siirryttiin itse haitankkiin. Tankki oli näyttänyt ulkoa päin pieneltä, ja olin hieman ihmetellyt mitenköhän puoli tuntia saa niin pienessa tilassa kulumaan. Aivan turhaan.



Diving tank. It doesn't look so large.

Ensimmäiseen kierrokseen tankin ympäri meni parisen kymmentä minuuttia. Sukellusohjaaja esitteli meille eläimiä ja kehoitti silittämään mm. haita, kilpikonnaa ja mureenaa. Hieman varovaisesti ohjaajakin lähestyi isoimpia haikaloja. Välillä ohjaaja etsiskeli jotain altaan pohjasta. Havaittuaan kohteen ohjaaja sukelsi pohjaan ja noukki sieltä jotain jonka antoi käteeni. Hain hammas.



My diving buddy.

Alkujännityksen jälkeen silittelin itsekkin innokkaasti ohitse uiskentelevia eläimiä, ja tutkiskelin pohjaa toivoen löytäväni lisää irronneita hampaita. Puoli tuntia sujahti huomaamatta, kun ohjaaja ilmoitti että on aika nousta pintaan.



There I was. Hope to see my new sharp teeth friends again.

Palasimme aloitusaltaaseen ja näytin ohjaajalle pukuni hihaan sujauttamani hampaat. Ohjaajaa nauratti kun kysyin saisinko pitää ne.

Sukelluksia akvaariossa järjestetään, joka päivä alkaen kello neljä iltapäivällä. Olimme ottaneet aikaisimman mahdollisen ajan, ja koska itse akvaario sulkee ovensa yleisöltä vasta kello viisi, oli tankin ulkopuolella runsaasti sukellustamme seuraavia katsojia. Me tuskin huomasimme heitä.

Kokemus oli hieno, ja aluksi liian pitkäksi kuvittelemani aika oli aivan liian lyhyt. Muistona sukelluksesta kolme terävää hain hammasta. Tätä täytyy kokeilla uudelleen!

1 comment:

Anonymous said...

Perskatti, en tiennytkään että Shanghaissakin olisi ollut mahdollisuus haitankkisukelluksiin. Hienon näköisiä pötyköitä.