24.8.06

Mitä tehdä ennen maasta muuttoa 1

Silläkin uhalla että kuulostan opettajamaiselta, niin ennen jonkun perässä maapallon toiselle puolelle säntäämistä kannattaa miettiä mitä itse haluaa. Ja ehkä myös hieman hipaista aihetta mitä se henkilö jonka perässä muutat haluaa.

Vaikken mikään militanttifeministi olekaan niin karvat nousevat pystyyn kun kuuntelee expattirouvien keskusteluja "Kuinka rankkaa sillä mun Reijolla onkaan" ja "Kyllä Esaa pitää nyt tukea kun se on niin stressaantunut". Just ja joo.
Hyvät rouvat, ulkomaankomennuspaikat ovat erittäin haluttuja ja lähtijöitä on kansainvälisissä yrityksissä usein enemmän kuin paikkoja. Reijo ja Esa ovat suurella todennäköisyydellä hinkuneet komennukselle. Ei heitä sinne aseella uhaten ole pakotettu. Mutta tottakai Reijo ja Esa ottavat vastaan kaiken sympatian ja lellimisen mitä tarjoatte. Eivät miehet tyhmiä ole. Mutta älkäämme olko mekään.

Enkä sano etteivät jotkut expattirouvat olisi hinkuneet reissuun. Tuntuu että tyypillisin tarina on se että nainen lähtee komennukselle mukaan lisääntymään. Ja mikäs siinä, Suomessa monetkaan kotirouvat eivät saa kotiapulaista ja lastenhoitajaa avukseen. Nuo "ylellisyydet" taas ovat expattirouvien vakio kodinhoitovarusteet.

Jos et kuitenkaan ole halunnut ottaa parin vuoden breikkiä työelämästä/koulusta vain palataksesi Suomeen pikku Ulpukka ja Olavi kainalossa, niin mieti miten pystyt takaamaan että sinäkin hyödyt reissusta jotain. Tässä ristiriita komennukselle lähtijän ja mukaan tulijan välillä on aikasta iso. Komennukselle lähtijä saa mukavasti potkua uralleen ja usein myös isomman tilipussin. Kun taas mukaan lähtevä kumppani joutuu luopumaan työstään ja ansioistaan ja jää täysin komennukselle lähtijän varaan. Mitäs sitten jos palaa Suomeen reilusti yli kolmekymppisenä naisena oltuaan poissa töistä viimeiset 2-5 vuotta? Voipi olla että törmää muutamiin ennakkoluuloihin työnantajien puolelta. Hullu saa olla muttei tyhmä.

Enkä väitä ettei komennukselle lähtijän osa olisi vaativa. Siiitä vaan on jo niin pirun monta keskustelua, kirjaa ja kurssia olemassa. Välillä tuntuu että mukaan lähtevän kumppanin elämä "katoaa" kun kaikki hössöttävät komennukselle lähtijän ympärillä. Mukaan tuleva kumppani joutuu kuitenkin yleensä luopumaan jopa enemmästä kuin komennukselle lähtijä. Työn menetyksen ohella katoaa tietty sosiaalinen piiri joka on kaikille työssäkävijöille itsestäänselvyys. Millaisia ovat päivät jos et voi puhua kenenkään kanssa?

Itselleni lähtö ilmoitus tuli hyvään ja huonoon aikaan. Hyvään siksi että olin saanut DI:n paperit kouraan muutamaa kuukautta ennen uutista. Huonoon siksi että olin ehtinyt olla ensimmäisessä vakinaisessa työpaikassani vain 8 kuukautta. Tämän blondin osalta asiat silti järjestyivät. Miesystävän kanssa saatiin sopimus hierottua kasaan, työnantaja tuli vastaan tarjoamalla parin vuoden työvapaata ja jatko-opinnot ehtivät käynnistyä niin että Kiinassakin puuhaa riittää. Toistaiseksi kaikki hyvin.
14 päivää lähtöön.

4 comments:

Maurelita said...

Hih, aika rankkaa tilitystä heti avauksena ! =)

Itse lähdin omin nokin ulkomaille enkä miehen perässä, joten expat-kuviot on kokematta itseltä, mutta firmassani niitä on paljon ja Pariisin suomalaisissakin tunnen muutamia. Mielenkiintoista seurata tätä blogia - ja tietenkin Shanghai kiinnostaa ylipäätään.

VAROITUS : Tulet huomaamaan että blogistan on vastaus vapaa-ajan ongelmiisi - tai ehkä päinvastoin tulee vapaa-ajanongelmaksi syödessään sen kaiken. =D

Bon Week-end...

Shanghaig said...

Onhan tuossa hieman synkkiä sävyjä. Fiilikset lähdön suhteen ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Blogin aiheet joista kirjoitan tulevat varmasti vaihtelemaan mutta luulen että mukavimmat kokemukset ovat vielä edessäpäin.

Pariisissa on tullut vain käytyä muutaman kerran silloin kun asuin ja työskentelin Sveitsissä (2001). Pariisi on kyllä myös mielenkiintoinen kaupunki :-)

Juuri pari tuntia blogien ihmemaassa viettäneeni ihan pelottaa mitä tästä tulee sitten kun on koko päivä aikaa surffailla...

Oikein hauskaa viikonloppua!

Anonymous said...

Vai tällainen blogi. Järkyttävä taustaväri ainakin. ;) Ja opettavainenkin, opin heti uuden termin - en "expatti"-ilmaisua ollutkaan aikaisemmin kuullut.

Suosittelen matkamusiikiksi: Nazareth - Shanghai'd In Shanghai.

Hyvää matkaa, tule elävänä takaisin!

Anonymous said...

Moi! Olen 18-vuotias lukion ensi keväällä päättävä opiskelija ja olen suunnitellut muuttoa Kiinaan ja mieluiten Shanghaihin heti ensi kesänä ja mietinkin, että onkohan sinulla mitään tietoa työllistymismahdollisuuksista siellä ? Ihastuin siihen maahan viime vuoden viikon kestävällä matkalla ihan järjettömästi ja halu takaisin on suuri :)
Asuntoja olen itse ja katsellut ja vuokrahinnat ovat hyvin suomalaiseen tasoon verrattuna oikein hyvät, mutta sitten taas en tiedä, että paljonko kiinankieltä taitamaton henkilö siellä voisi kuukaudessa tienata.
Enkä oikein tiedä mistä noita työtilaisuuksia voisi oikein etsiä, että olisi oikein mahtavaa jos jotain näistä tietäisit :)