12.2.07

Käyrällä

Kiinalaisen uuden vuoden lisäksi lähestymään alkaa tämän blondin Kiinan oleskelun puolivuotispäivä. Loistava aika palata muistelemaan expattien sopeutumiskäyrää.

- Alkuinnostus? Jeps, ehdottomasti. Ja todella kova sellainen. Shanghai on hieno kaupunki!

- Kolmen kuukauden lässähdys. Ehkä jonkinlainen. Ehkä viikon verran. On se tajutonta kuinka hankalaa näille voi olla selittää yksinkertaisimpiakin asioista. Välillä sitä ei edes jaksa aloittaa. Parempi jäädä kotiin katsomaan telkkua. Jos edes se toimii.

- Tasaantuminen. Kyllä aivan selvästi. On tullut paljon rutiineja. Sitä säännöllisen epäsäännöllistä päivittäistä toimintaa. Enää ei aamulla herätessään tarvitse miettiä mitä tekisi. Kalenteri alkaa täyttymään itsestään.

- Puolen vuoden ketutus. Ehkä vielä tulossa. Osa tutuista alkaa pakkaamaan kamojaan, ja muuttaa maasta pois. On siis alettava alusta uusien ihmisten kanssa. Tutut ravintolat ovat sulkeneet ovensa ja tilalla on vain kivikasoja. On etsittävä uudet lempiravintolat.

Samana aikaan kaupungissa huomaa muitakin muutoksia. Autojen torvien tööttäystä ei enää kuule usein. Olenko vain tottunut vai onko liikennekäyttäytyminen muuttunut? Taksikuskit tervehtivät ja hyvästelevät englanniksi. Pidetäänkö kuskeille jotain iltakoulua? Jopa lähikaupan myyjäkin osaa jo tervehtiä englanniksi. Lihatiskillä ei enää tarvitse esittää kanaimitaatiota. Ja hyllylle on ilmestynyt kevyt kermaa ja salsaa. En usko että kuvittelen ihan kaikkea. Tämä kaunpunki muuttuu niin kovaa vauhtia, että sitä on vaikea ymmärtää. Odotan innolla millaisessa Shanghaissa saan viettää vuosipäivää.

No comments: