13.2.07

Ei nimi miestä pahenna

Ajoittain hieman ihmetyttää kiinalainen, ja kait aasialainen, rentotyyli nimetä liikkeitä ja rakennuksia. Joskus asian varmasti selittää vapaa käännös kiinankielisestä versiosta. Kiinalaisillahan on tapana nimetä asiat aika kornisti. Nimeämisessä suositaan kukkia, jalometalleja ja hyvän onnen eläimiä - tyyliin kultaisen lohikäärmeen ravintola tai valkoisen liljan kampaamo. Englanniksi käännettynä nuo nimet eivät sitten kuulosta aina yhtä hienolta kuin alkuperäiskielellä.

Kiinalaisten baarien mainoslause "best kept secret in town" saattaa kyllä kääntyä itseään vastaan siinä vaiheessa kun kukaan ei ole kuuna päivänä kuullutkaan kyseisestä juottolasta. En myöskään antaisi ravintolani nimeksi "Plan B". Missä se A vaihtoehto sitten on? Ei kiinalaisilla tietystikään ole tajua meidän aakkosista joten ei "B" kai ole sen hassumpi kirjain kuin "A".

Leipäliikkeen nimi "Suprise" saa arvailemaan onko kyseessä topless-tyttö, joka ampaisee synttärisankarin kakusta, vai leipään leivottu torakka. En tiedä kummasta itse yllättyisin enemmän.

Kynnystä käyttää jonkin yrityksen palveluita ei ainakaan laske se että yritys on vuokrannut toimitilansa rakennuksesta nimeltään "Business Center Pinocchio". Minkäs takia sen nuken nenä taas kasvoikaan? Ai ihan varmasti toimitusaika on viikon sisällä...

Henkilökohtaisesti olen myös vältellyt kangasmarkkinoilla teetättämästä vaatteitani kojussa jonka nimi on "Fat girl clothing". Hyväähän ne kait tarkoittavat, mutta olisi siinä voinut ottaa sanakirjan käteen jos haluaa mainostaa valmistavansa vaatteita länsimaalaisen kokoluokituksen mukaan.

Enkä ole vielä uskaltautunut Shanghaissa baariin joka lupaa "free drinks for beautiful people". Veloittavatkohan ne ekstraa jos tiskille ilmestyy harvinaisen ruma asiakas?

2 comments:

Sonja said...

On toi niin hassua, free driks for beautiful people, hehe. Muistaakseni tosin Jyväskylässäkin oli joskus Plan B- niminen menomesta.

Shanghaig said...

No eihän tuollaiseen paikkaan kehtaa mennä pyytämään ilmaisia drinksuja. Jos astelee tiskille rinta rottingilla, että minä nyt ainakin näytän hyvältä, ja baarimikko onkin sitten eri mieltä...