9.2.07

Shanghain nähtävyydet 6 - Wild animal park

Lämpötila Shanghaissa on viime aikoina kivunnut 20-25 asteeseen, joten ulkoilu on houkuttanut. Shanghai zoo:ssa tuli käytyä syksyllä, joten nyt suuntana oli Shanghai wild animal park. Puisto sijaitsee Pudongin lentokentän vieressä (=todella kaukana), ja on hieman tuntemattomampi turistien keskuudessa kuin zoo.


Welcome to Shanghai wild animal park!
Puisto oli herättänyt pahennusta paikallisten eläinsuojelijoiden keskuudessa järjestettyään eläinten olympialaisia, joissa mm. karhut oli laitettu tappelemaan keskenään. Kaikesta päätellen puisto kärsii rahapulasta, mikä kait ollut syy tapahtuman keksimiseen. Kansainvälisillä vetoomuksilla ja painostuksella tämä lysti on kuitenkin lopetettu. Netistä löytyi myös arvostelevia kommentteja tarhan eläinten ruokintatavoista, mm. eläviä kanoja oli ilmeisesti syötetty kissapedoille turistien huviksi. Nyt lisätuloja hankitaan kuvauttamalla ihmisiä eläinten kanssa, ja myymällä kävijöille ruokakippoja eläinten ruokintaa varten. Kyllä, täällä saa oikein luvan kanssa ruokkia villieläimiä.

We lemurs like each other.
And we can climb. It was allowed to feed lemurs with bananas sold in the park.
Puistoon on rakennettu safarimainen bussilla kierrettävä alue ja kävelyalue. Bussialueella eläimet eivät kuitenkaan ole vapaasti ja villisti keskenään, vaan kasvissyöjät on eroteltu lihansyöjistä. Jatkuuvuuden kannalta varmasti viisas ratkaisu. Lisäksi lihansyöjälajit on eristetty toisistaan. Puiston kyljessä oli merileijonien esiintymisareena, sekä vinttikoirien kilparata. Sisäänpääsyn hintaan olisi päässyt osallistumaan näihin huvituksiin, mutta aika ei antanut periksi.

What you looking at?

Aivan Serengeti-fiilistä puistossa ei päässyt tavoittamaan, mutta bussikierros oli innostava. Kasvissyöjien alueella urospässit taistelivat keskenään naaraslauman käyskennellessä vieressä. Kirahvi tuli moikkaamaan bussia, eikä leijoniakaan tuntunut hätkäyttävän bussin ikkunasta valokuvia ottavat ihmiset.

Bye-bye friendly giraffe.

Bears and antelopes together. Strange. Or did I just miss too many biology classes?
Bussikierroksen jälkeen oli edessä talsimisosuus. Kojuja ja kioskeja ei alueella juurikaan ollut, ja ainakin yksi alueen kolmesta ravintolasta oli suljettuna. Huvipuistoalueella ei tullut pistäydyttyä, mutta ainakin maailmanpyörä näytti pyörivän enimmäkseen tyhjillään.

I like to hang out.

Chinese favorite. Panda.
Kävelyalueella pääsi tutustumaan mm. kissapetoihin, kädellisiin eläimiin, lintuihin, krokotiileihin, norsuihin ja tietysti pandaan. Pandoja tarhassa olikin kaksin kappalein. Lisäksi tarhasta löytyi eläinlastenalue, missä esiteltiin tarhan pienokaisia. Osa oikein hellyyttäviä, osa lähinnä säälittäviä. Mikäköhän näissä kiinalaisissa on kun ne tuntuu saavan lajin kuin lajin lisääntymään olosuhteista riippumatta?

White tiger. O, what a fur...

There could have been more staff. At least to pick up dead animals.
Cheetah babies seem to like their dog mommy.
Puisto oli eksoottisempi kokemus kuin zoo. Kävijämäärän vähyys saattaa johtua puiston syrjäisestä sijainnista. Ainakaan turisteja ei kalliit taksimatkat varmastikaan houkuta. Paikalliset taas ovat perimätietonaan saaneet selville bussien reitit ja aikataulut, mutta paikallisille asukkailla yksi visiitti tarhaan on varmastikin tarpeeksi. Ehkäpä viime vuosien tempausten aiheuttama maine on myös karkoittanut ulkomaalaisia vierailijoita. Itse en kuitenkaan todistanut mitään hätkähdyttävää (=muista Aasian eläintarhoista poikkeavaa) julmuutta. Sunnuntaikävely villieläinpuistossa oli oikein mukavaa vaihtelua. Ja lämpötilan kivutessa kesäisiin lukemiin saattoi välillä kuvitella olevansa kokonaan toisella mantereella.

No comments: