13.12.07

Shanghai ennen joulua

Joulu on taas, joulu on taas...Kiina on täynnä lahjoi...
Jeps, talvi tuli tänä vuonna aikaisin kelien puolesta, pari viikkoa sitten kelit muuttuivat kylmiksi ja vaihteliviksi. Tyypillista Shanghain talvelle. Toisena päivänä on 5 astetta lämmintä, sataa vettä ja tuulee 20 m/s. Seuraavan päivänä paistaa aurinko ja on 15 astetta lämmintä. Ainakaan tätä keliä ei voi tasaisesti vihata (kuten Suomessa vihasin talvea).

Jouluvalot ja kuuset on tuotu esille ostoskeskuksissa. Joulun myötä myös huomaa selvemmin kuinka paljon kaupunki on muuttunut. Kaksi vuotta sitten useita joulukoristeita oli turha etsiä. Nyt niitä myydään jokaisessa kaupassa. Vuosi sitten mantelilastujen löytäminen oli juhlahetki. Nyt valmiit torttutaikinat ja luumuhillot lepäilevät kansainvälisten kauppojen hyllyillä. Ikea piti viime vuonna expattiyhteisöä viimeiseen asti jännityksessä, ja glögipullot ilmestyivät hyllyille viikkoa ennen aatoa. Nyt glögiä on saanut jo marraskuun lopulta lähtien, ja neljää eri laatua.
Kelistä huolimatta tämä kaupunki jaksaa ihastuttaa muutoskyvyllään ja nopeudellaan.

Olen myös tehnyt jotain peri expattimaista. Osallistunut joulumarkkinoille. Joulumarkkinoita pitävät melkein kaikki itseään kunnioittavat expattiyhteisöt ympäri kaupunkia. Markkinoilla myydään joulukrääsän lisäksi kiinalaista tavaraa, ja osa tuotosta menee yleensä johonkin hyvään tarkoitukseen (kai). Markkinoilla voi kuvauttaa itsensä pukin kanssa, ja tarjolla on pikkulämpimää purtavaa. Itse kävin saksalaisen ravintolan pihalla järjestettävillä markkinoilla. Hyvä valinta jo siksikin että saksalaisiin voi yleensä luottaa ruokatarjoilun suhteen. Lämmintä gluhweinia, bratwursti hodareita ja lämpimiä kirsikkakermavohveleita. Nammmmm.



Christmas bazaar.

Mutta kaiken ihanuuden keskellä, jotain perikiinalaistakin. Nettiyhteydet ovat tökkineet viime aikoina pahasti. Yhteys ulkomaalaisille palvelimille on ollut niin hidas, että useille suomalaisille sivuille on ollut turha haaveilla pääsevänsä. Samoin suomalaiset mailipalvelimet ovat olleet tavoitettamattomissa. Viikkojen taistelun jälkeen tilanne on hiljalleen tasaantunut. Hidasta on, mutta maltilla sivut on nyt mahdollisuus avata. Viiteen sähköpostiin (webmail, palvelimella Suomessa) vastaamiseen meni eilen 3 tuntia. Välillä yhteys katkesi, välillä ilmoitti ettei sivua voida ladata, ja kun latasi niin erittäin hitaaaasti. Usein kriittiset toiminnot (reply, new mail jne.) jäivät latautumatta. Jos sivun latautuminen kestää keskimäärin 10 minuuttia ja nettiyhteys pysyy pystyssä keskimäärin 7 minuuttia kerrallaan niin kärsivällisyyttä koetellaan.
Mutta tilanne on jo (taas) paranemaan päin. Paitsi että blogini ei taaskaan aukene Kiinassa. Peri kiinalaista on myös, että yhteyksiä ulkomaailmaan on taas ruvettu valvomaan ankarammalla otteella. Talon aulaan on ilmestynyt seuraavan näköiset ilmoitukset:



Lyhyesti sanottuna, Kiinan kommunikaatiovirasto haluaa muistuttaa, että kaikki luvattomat kommunikaatioyhteydet ulkomaihin (nettiyhteydet, satelliittilautasantennit, kännykkäliittymät yms.) ovat ehdottomasti kiellettyjä, ja niiden omistaminen, hankkiminen, toimittaminen, ylläpitäminen ja salailu ovat rangaistavia tekoja. Ja blaa, blaa, blaa. Lopuksi vielä kannustetaan vahvasti tarkastamaan kaikkien tietämiensä yhteyksien laillisuus, ja ilmiantamaan kyseisiin rikoksiin syyllistyneet henkilöt. Jesh! Kenestäköhän voisi laverrella? Irtoaisikohan oleskelulupa ja työlupa jos tehokkaasti lavertelisi? Ja mikäköhän se rangaistus on? Hmmm.

No comments: