18.6.07

Muurinen Kiina

Keisarillisen Pekingin lisäksi muuri oli pakko kokea. Ei kuitenkaan 350 rmb:n arvosta, mikä oli hotellin tarjoama pakettimatka muurille. Tyydyimme siis odottelemaan muiden omatoimimatkailijoiden kanssa bussien täyttymistä bussipysäkillä.

Periaate on yksinkertainen, bussi lähtee kun se on täynnä. Jos ei kuitenkaan halua mennä tuhannen amerikkalaisturistin tavoin muurille Badalingiin, vaan tavoitteena on päästä pällistelemään tätä ihmettä hieman harvemmassa tursitijoukossa, niin bussin lähtöä voi joutua odottamaan tovin. Tosin hinta on yksi kolmasosa hotellin tarjoamasta paketista. Vielä edullisempi vaihtoehto on tietysti koittaa etsiä reittibussi ja vaihtaa, ja vaihtaa, ja vaihtaa, ja vaihtaa...Helpoin vaihtoehto on vuokrata taksi päiväksi. Tällöin ei ole aikataulujen armoilla.




Shopping in Mutianiyu.

Tunnin odottelun jälkeen täysi bussi suuntasi Mutianiyuun. Hissillä ylös muurille ja liukumäkeä alas. Turistien määrä oli siedettävä ja onnistuimme, jopa ottamaan valokuvia muurista ilman ihmisiä.



Up we go.



Great wall of China.

Fiilistä hieman latisti pienoinen sumu joka onneksi hälveni puolilta päivin. Liukumäki päättyi suoraan ostoskadulle, missä yllättäen tinkimällä pystyi solmimaan edullisia kauppoja. Ryhmämatkan ihanuus kuitenkin on ettei aikataulusta tarvitse itse huolehtia, ja sitten pitikin jo suunnata iltapäivä kohteeseen - Honguo temppeliin.



First vehicle of the day.

Muurille tehtävien matkojan hintaan on yleensä pakkomyyty jokin muukin kohde. Harmittomimmat kohteet lienee Ming haudat ja Honguo temppeli. Ikävimpiä ovat käsityötehdas käynnit, joissa kierroksen päätteeksi on varattu aikaa runsaasti pakkomyynnille.


Honguo temple.

Odotukseni Honguo temppelin suhteen eivät siis olleet korkealla, vaan se oli päivän ”pakkopulla”. Temppeli on edelleenkin käytössä oleva buddhalaistemppeli, jota kiertää puutarhamainen alue bambumetsineen ja vesilähteineen.



Feng Shui.

Temppeli osoittautui kuitenkin kivaksi kokemukseksi, ei ehkä patsaiden takia, eikä kukkaloistonsakaan ansiosta, vaan temppelipuistoon oli rakennettu ”vuoristorata”. Siis todellakin rata vuoristossa. Vaunulla ylös ja alas. Nopeutta sai säädellä itse, eikä matka ollut hetkessä ohi! Vaikkei radan pääte pisteessä ylhäällä ollut paljoakaan nähtävää, oli lasku itsessään meno-paluulipun arvoinen.




Second vehicle of the day.



Up we go again.



View from the top.

Aikataulun kiristämänä aikaa ei ollut kuitenkaan kuin yhteen laskuun, kun piti jo kiitää takaisin bussille. Päivästä jäi oikein hyvä mieli aamun odottelua lukuunottamatta. Kiinan muuri oli sumuisellakin säällä ollut näkemisen arvoinen, eikä temppeli vierailukaan ollut hukkaan heitettyä aikaa. Pätkääkään ei myöskään kaduttanut, ettei tullut valittua kallista hotellin pakettimatkaa muurille. Kyllä kiinalaisessa bussissa on tunnelmaa!


No comments: