17.3.08

Kärsivällisyys ja täsmällisyys

Viikonloppuna tuli vihdoinkin juhlittua tupareita! Kiitos kaikille paikalla olleille, olitte ihan parhaita vieraita! Juhlien järjestämistä ennen tuli tilailtua jos jonkinlaista tavaraa kotiinkuljetuksella, josta mieleeni juolahtikin seuraavaa...

Kiinalaiset ovat perinteisesti aika täsmällisiä. Jos tapaaminen on sovittu, he yleensä saapuvat paikalle ajoissa, tai maksimissaan sen 10 minuuttia myöhässä. Ja jos sovitusta ajasta myöhästytään, niin yleensä asiasta ilmoitetaan.

Toisaalta kiinalaiset eivät itse ole kauhean kärsivällisiä. Jos ovikellon soiton jälkeen ovi ei aukene muutamassa sekunnissa, niin aletaan soitelu hommiin puhelimella. Kaikki tämä kuitenkin sopii aikalailla hyvin yhteen suomalaisen mielenlaadun kanssa.

Siksi onkin täysin käsittämätöntä miten mitään ei saa kotiinkuljtettuna edes vuorokauden täsmällisyydellä. Yleensä aikaa sovittaessa tarkin mihin kiinalaiset pystyvät on aamupäivä ja iltapäivä. Se mitä aamu- ja iltapäivä tarkoittaa on joustava käsite. Usein toimitus jää kuitenkin toimittamatta sovittuna aikana. Tyypillisin syy on auton hajoaminen. Se tapahtuu yleensä reilusti sovitun toimitusajan jälkeen, ja usein kello kuuden aikoihin. Kumma juttu että kuljteusautot aina hajoavat samoihin aikoihin. Noh, kiinalaiseen laatuun ei voi aina luottaa...

Parhaimmassa tapauksessa toimitus tapahtuu seuraavana päivänä, mutta joskus auton korjaaminen saattaa kestää viikonkin. Näiden kotiinkuljetusten kanssa muuten suhteellisen kärsimättömät kiinalaiset osoittavat pyhimyksen anteeksiantavaisuutta. Täytyy nyt sanoa että itselläni ei aina ihan ymmärrys riitä. Onneksi ei riitä kielitaitokaan kertomaan toimittajalle mitä heistä näissä tilanteissa ajattelen.

Toisaalta tässä on kyse suuremmasta tapojen törmäyksestä. Kiinalaisessa kodissa asuu yleensä useampi sukupolvi, joten kiinamummo on päivät kotona, jolloin tarkan toimitusajan sopiminen ei ole välttämätöntä. Tai jos kyse on keskiluokkaisesta tai varakkaammmasta perheestä, majailee nurkissa kokopäiväinen ayi, joka hoitaa tavaroiden vastaanoton.

Ja ollaksemme reiluja, kaupungissa jossa melkein kaiken saa kotiinkuljetettuna ilman erillistä maksua, saattaa toimittajilla olla joskus hieman kiireitä. Mutta ottaa se vaan aina päähän kun joutuu venailemaan skumppakuljetusta muutaman päivän ajan. Ei sillä että minulla mitään ongelmaa olisi :-)

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Hei!

Todella mielenkiintoisia tarinoita sinulla ja hyviä kuvia. Olisimme kiinnostuneita tekemään yhteistyötä kanssasi Globe matkailuyhteisöön liittyen.

Tervetuloa tutustumaan:
http://www.globe.fi

Otatko yhteyttä niin kerron lisää:
harri@globe.fi