29.3.08

Pikku kotipoliitikko 1

Synttäreiden jälkeen on tullut keskityttyä loppurutistukseen kevään kurssien harjoitustöiden osalta, niinkin tehokkaasti että kirjoittelu on vähäksi aikaa unohtunut. Kiitos kuitenkin kaikille synttärionnitteluista!

Mutta vaikka itsellä kalenteri on pyörinyt omien töiden ja harrastusten parissa, tapahtuu maailmassa tietysti paljon muutakin.

Uudessa kämpässämme ei ole satelliitti-TV:tä, vaan olemme yhtiön sisäisen verkon tarjonnan armoilla. Se tarkoittaa noin 10 ulkomaista kanavaa ja 30 kiinalaista kanavaa. Uutistarjonta on siis rajoittunutta. CNN ei ole ikinä ollut mikään suosikki uutiskanavani, mutta tällä hetkellä se on ainoa kanava, josta näen ja kuulen kansainvälisen median tuottamia uutisia englanniksi. Meillä näkyvä CNN lähetys on koottu Hong Kongissa.

Suomalaisten kuukausittaisen baari-illan jälkeiset lauantait ovat yleensä hitaita, ja aamu kuluu TV:tä tuijotellessa. Tämän aamun avasi uutiset Gazan koululapsista. Tai pikemminkin koulupojista, sillä tyttöjä ei juuri siellä vaivauduta kouluttamaan. Pojat valittivat kuinka maassa ei ole töitä, ja kuinka useiden isät olivat työttöminä. Koulu on heidän mielestään turha, ja he koittavat käydä siellä niin harvoin kuin mahdollista. He haluavat paljon rahaa! Tällä hetkellä he tekevät sitä kaivamalla tunneleita Egyptin puolelle. Muutenkin eläväistä tarinan kerrontaa säesti takana hyppivät ja heiluttelevat pojat.

Opettajat ehdottivat lapsille viljelyä, ja maataloustuotteiden myyntiä. Sanomattakin on varmasti selvää, ettei kasvisten viljely paljon herättänyt innostusta murrosiän uhon kynnyksellä olevissa pikku prinsseissä. Mitä pellejä.

Mitäs jos nuo uhoavat rättipäät antaisivat poikien ryömiä sydämensä kyllyydestä tunneleissa, ja säästäisivät opettajien ajan tytöille, joista jotkut saattaisivat jopa olla kiinnostuneita oppimaan lukemaan ja kirjoittamaan. Näin vanhempina nämä tytöt voisivat vaikka hakeutua muihin oppilaitoksiin, ja ehkä jotkut heistä joka ulkomaisiin yliopistoihin. Ja voisivat jättää veljensä ryömimään tunneleihin. Mitäs ei kiinnostanut.

No joo, asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen, mutta välillä kyllä tulee mieleen vanha sanonta: "Matkailu avartaa, sitä oppii vihaamaan ihan uusia kansalaisuuksia".

Mutta se kansainvälisestä kotipoliitikoinnista, ja lisää kotimaan uutisista. Tai mitä niistä nyt on onnistunut lähetyskatkojen lomassa näkemään. Kyseessä siis suurilta osin blokatut Tiibettiä koskevat uutislähetykset, ja tiibetiläisten Kiinan puolella järjestämät mielenosoitukset. Jos joku nyt ei vielä tiedä taustaa, niin lyhyesti. Tiibet on Kiinan kyljessä sijaitseva alue, jonka Kiinan kauemman rajan muodostaa vuoristo, missä sijiatsee mm. Mount Everest. Tämä on yksi syy miksi Kiinan on helppoa pitää Tiibet vallassaan, sillä maatiet Tiibettiin sijaitsevat lähes kokonaan Kiinan puolella.

Tiibet ei ole koskaan ollut hurjan kehittynyt maa, vaan enimmäkseen tiibetiläiset elävät perinteitä kunnioittaen, ja uskontoa (buddhalaisuus) noudattaen. Tiibetti onkin ollut maailman buddhalaisen yhteisön henkinen koti, ja maassa sijaitsee tuhansia luostareita. Buddhalaisten hengellinen johtaja nykyinen Dalai Lama, on ollut maanpaossa Kiinan otettua Tiibet haltuunsa 1950-1970.

Kiinalaiset tuhosivat Tiibetin uskonnolliset ja historialliset kohteet, ja aloittivat oitis maan kiinalaistamisen. 100 000 tiibetiläistä pakeni maasta, ja 1,2 miljoonaa tapettiin. Tai tuskin kukaan aivan varmoja lukuja tietää. Kaikki sairaalat, koulut, lentokentät, tehtaat ja turismi ovat siitä lähtien olleet kiinalaisten hallussa. Sanomattakin on selvää, että jos pakkonaitetaan maailman uskonnollisin kansakunta valtiolle, missä uskonnot ovat kiellettyä, ei siitä hyvä seuraa.

Menemättä sen syvemmälle, millä perusteilla millään maalla koskaan on oikeus valloittaa toista maata, tai siihen onko siitä koskaan seurannut mitään hyvää, niin tilanne on ollut kireä siitä lähtien. Tiibetillä ei ole ollut vuosisatoihin varsinaista armeijaa, joten Kiinan toimet vaikuttivat liioitelluilta, vaikka sodasta olikin kysymys. Tiibetiläiset ovat syyttäneet Kiinaa kulttuurihistoriansa täydellisestä tuhoamisesta, johon Kiina on vastannut että Tiibetin hengelliset johtajat lietsovat levottomuuksia. Buddhalaiset munkithan ovatkin tunnetusti kovin väkivaltaisia...

Tiibetin epäonni on aina ollut koko maailman tiedossa. Tilanne lienee vain se, ettei Tiibet koskaan pysty olemaan taloudellisesti tärkeä, tai hyödyttävä, muille kuin Kiinalle. Ja tällä hetkellä useat maat (ellei koko Afrikan manner), USA mukaanlukien, ovat riippuvaisia Kiinasta usealla eritavalla. Ajan kuluessa Tiibet on turhaan toivonut näkyvää tukea muilta mailta.

Kulttuuriperinnön tuhoaminen ei kuulosta niin pahalta, ja ennen kuin tulin Kiinaan ei sanalla ehkä ollut konkreettista merkitystä. Elämä ja arvot Euroopassa ovat jo kauan perustuneet erilaisuuden kunnioittamiseen, ja ihmisten oikeuteen harjoittaa uskontoa, omaa kulttuuriaan, puhua kieltään ja sivistyneen yhteiskunnan tulisi eurooppalaisten mielestä tukea näitä tavoitteita.

Mutta ei niin kaukana Euroopankaan historissa...Kuvitellaanpa ihminen joka uskooo vakaasti että hänen rotunsa, kielensä ja tapansa ovat ainoita oikeita. Kiina on esimerkki mitä tapahtuu kun 1,5 miljoonaa ihmistä uskoo näin. Voin nyt paremmin kuvitella mitä kulttuuriperinnön tuhoaminen tarkoittaa. Kun Dalai Lama ilmoitti "eroavansa" (voiko selaista tapahtua?), niin buddhalaisessa yhteisössä nousi huoli. Miten valita uusi Dalai Lama? Kiina on vienyt kaiken valintaan tarvittavan välineistön Lhasasta Pekingin Kiellettyyn kaupunkiin. Miten uudelleen syntynyt Lama voitaisiin löytää maailmalta ilman tärkeitä historiallisia ja uskonnollisia välineitä?

En ole aivan vakuuttunut, että kaikki kiinalaiset olisivat edelleenkään selvillä faktasta, että kaikkialla maailmassa ei ole joskus muinoin puhuttu Kiinaa, vaan Kiina on aina ollut vain yksi valtioiden suuressa joukossa. Ja kiinalaiset vain yksi kansa muiden joukossa. Ei sen erikoisempi kuin mikään muukaan. Enkä jaksa enää hämmästyä, kun kiinalaiset nuoret esittävät että heillä oli loistava oma kultuuri, jonka länsimaalaiset vaikutukset ovat pilanneet. Länsimaalaisten vaikutusten takia täällä kuulema tönitään, etuillaan, tungetaan, roskataan yms. Jos kiinalaiset olisivat saaneet elää ilman ulkomalaisia vaikutteita, täällä oltaisiin kohteliaampia ja siistimpiä...Mutta onneksi nyt vanhoihin tapoihin ollaan palaamassa!

Tämän kansan sokeus nähdä kättään pitemmälle, ja uskomaton naivius ja typeryys olla kyseenlaistamatta asioita on käsittämätöntä. Kiinalaiset eivät edes halua kuulla miten asiat muualla ovat, tai tietää totuutta. Ehkä se olisi liian julma ja kansakunnan moraalin tuhoava. Kulttuurivallankumous ja taantumuksen vuodet on jollain tavalla ilmeisesti sysätty länsimaiden syyksi, vaikka kiinalaiset ovat itse kaivaneet kuoppansa. Kun kerron (ja uskokaa, pois kunnioittamatta näiden suppeaa näkemystä kerron aina), että länsimaissa on paljon siistimpää, ihmiset kunnioittavat toisiaan ja erilaisuutta enemmän (vaikkeivat olisi samaa perhettä/hyötyisi toisista mitenkään) ja kohteliaisuus on elämäntapa, pyorittelevat kiinalaiset silmiään. Yksikään sana ei uppoa. Vahva on sokea usko maassa jossa uskontoja ei ole.

Suurinosa kiinalaisista tietää ainoastaan , että Tiibet on osa Kiinaa, ja uskovat että hallitus on toiminut oikein mellakoiden tukahduttamisessa. Jos Kiina on kerran vakuuttanut Tiibetissä kaiken olevan hyvin, niin miksi ulkomaalaisten matkustusluvat Tiibettiin on kaikki peruttu? Pelkääkö Kiina että ulkomaalaiset rikkovat Lhasan seesteisen ilmapiirin? Kiinalainen vastaus asiaan on, että Kiinan hallitus koittaa suojella matkailijoita tiibetiläisten väkivallalta.

Kun kysyy miksi ulkomaalaiset tarvitsevat Tiibettiin erillisen matkustusluvan, jos se kerran on niin vääjämätön osa Kiinaa, niin ei vastausta kuulu. Luulen että suurin osa kiinalaisista on täysin tietämätön, että heidän hallituksensa kontrolloi ulkomaalaisten matkailua Tiibettiin.

Korviinpistävä ominaisuus kiinlaisissa on sitkeä halu olla kyseenalaistamatta asioita. Siihen tämä maailman suurin kansakunta on kasvatettu. Autuas tietämättömyyden tila josta ihmiset eivät halua nousta, oli aluksi raivostuttavaa. Nyt se saa aikaan enää sisäistä hihitystä.

Ja toki, toki, 1,5 miljardisssa ihmisessä löytyy kengän kuluttäjaa moneen lähtöön. Mutta esim. 500 000 toisin ajattelijaa, ei täällä paljon tunnu eikä näy. Niin kauan kuin en ole törmännyt ensimmäiseenkään, niin otan oikeuden yleistää asioita mitä kiinalaisiin tulee.

No comments: