11.3.08

Vielä edessä

Edellisen postauksen kommentin innoittamana suoritin opintosuunnitelman päivityksen. TS-uudistus ei tuo mitään lisäjännitteitä opiskeluuni, muuta kuin että pitäisi muistaa kuinka monta opintopistettä jatkotutkintokelpoisia kursseja sitä nyt taas tarvitsikaan suorittaa. Aloitin opiskelun siis keväällä 2006, jolloin vuoden 2005 tutkintosääntö oli jo käytössä. Joten suoritan jatkotutkintoni kokonaan tämän mukaan. Mei wenti tämän puolesta.

Jatkotutkintoon tarvitaan 70 op:n edestä kursseja. Ei kuitenkaan ole mitenkään selvää että kaikki jatkokurssit olisivat jatkotutkintokelpoisia, joten hieman pitää valita. Tyypillisesti seminaarit, erikoistyöt ja kirjallisuustyöt kuuluvat jatko-opiskeluun. Lisämausteita omaan opiskeluuni tuo se, että suoritan jatkotutkinnon eri opintosuuntaan kuin mistä perustutkintoni on. Tämä lisää opintosuunnitelmaan n. 20 op:n edestä esitietokursseja, jotka eivät ole jatkotutkintoon kelpaavia.

Tarkastin jopa opinto-otteesta, ja sen mukaan olen käynyt n. 30 op:n edestä kursseja viimeisen kahden vuoden aikana. Eli 1/3 tutkinnosta olisi suoritettu.

Välttämättä näin ruusuisasti asiat eivät kuitenkaan ole, sillä jo heti syksyllä 2006 totesin että alkuperäiseen opintosuunnitelmaani kuuluvia kursseja lakkautetaan 2006-2007 lukukaudella. Tällöin oli vielä epäselvää tuleeko kursseille korvaavuuksia (itseasiassa minulle vastattiin opintotoimistosta että täytyyhän sitä nyt tulla jotain korvaavaa tilalle). Nyt kun tarkastelin tilannetta niin vaikuttaa siltä että taisivat lakkauttaa tietyt kurssikokonaisuudet lopullisesti, ilman korvaavuuksia. Olen siis käynyt muutaman esitietokurssin, joille ei välttämättä jatkokurssia olekaan enää tarjolla. Noh, sitä sattuu. Ei kuitenkaan käynyt niin kuin eräälle ystävälle, että koko hänen opiskelemansa pääaine lakkautettiin kesken opintojen...

Nykyisessä pääaineessani ei jatko-opintokelpoisia kursseja löydy kuin noin 20 op:n edestä, joten nyt päivittäessäni opintosuunnitelmaa poimin kursseja saman laboratorion muiden professuurien tarjonnasta.

Nythän sitä olisi aikaa opiskella, mutta TKK ei mitenkään erityisesti tarjoa etäopiskelumahdollisuuksia. Ensimmäisenä vuonna Kiinassa keskityin tekemään kirjallisuustöitä, jotka voi palauttaa sähköpostilla kommentoitavaksi. Suomen reissuilla sitten suoritin kirjallisuustenttejä, kursseista joissa tentti oli ainoa läpipääsy kriteeri.

Viime syksynä aloin käymään kursseja, joissa tehtävät ryhmätyöt on mahdollisuus tehdä etänä (ei virallisesti, mutta kun oikein yrittää niin se onnistuu). Onneksi samassa jamassa olevia opiskelijoita löytyy muitakin. Etänä harkkoja tekevien ryhmien muodostus ei ole ollut mikään ongelma. Toinen juttu onkin sitten se, että vaikka kuinka Suomen vierailujen ajankohdan koittaa lyödä tenttijaksolle, ei kaikkien kurssien tenttejä ole silloin tarjolla. Lukuvuosi kun on jaettu 5 jaksoon, jonka jokaisen päätteeksi on tentit.

Seuraavalla Suomen visiitillä en pysty käymään niiden kurssien tenttejä, joihin olen tehnyt harkat, mutta pystyn kyllä tenttimään kursseja, joiden harjoitustöihin en ole osallistunut (näissä harkoissa täytyy olla paikan päällä). Vaivihkaa tiedustelin asiaa, ja ilmeisesti yleissääntö on että kaikenlaiset opintosuoritukset ovat voimassa 2 vuotta. Eli yhdistääkseni harjoitustyöt tenttteihin, ja toisin päin, minulla on aikaa 2 vuotta. Riskiä siinä mielessä etten tiedä varmaksi milloin olen palaamassa Suomeen muutamaa viikkoa pitemmäksi ajaksi. Ilmeisesti 2 vuoden sisällä pitäisi...

TKK:lla rakastetaan seminaareja, projektitöitä, esityksiä ja tutuksi ovat myös tulleet lauseet "pakollinen läsnäolo ensimmäisellä luennolla/poissaolo sallittu maksimissaan kahdelta luennolta". Joissain tapauksessa kurssien vetäjät ovat suostuneet joustamaan, mutta usein etäopiskeluni on saanut viileän vastaanoton. Etänä edes joten kuten käytäviä kursseja ei siis juurikaan enää ole jäljellä, ellei kurssien suorittamistavat muutu aikaisemmasta.

Summa summarum: jos palaisin Suomeen, pystyisin käymään kahdessa vuodessa suurimman osan kursseista. Noin 10 op:n edestä on kursseja, jotka olisi tarkoitus käydä sen jälkeen kun lisensiaattityön kirjoitus on jo alkanut. Näillä kursseilla on siis tarkoitus esitellä lopputyötä. Jos palaisin Suomeen ja kävisin töissä, niin vaikea sanoa kuinka kauan opintoihin menisi. Jäljellä on enää läsnäoloa vaativat kurssit, joten todennäköisesti niiden suorittaminen tulisi rajoittaa muutamaan kurssiin per jakso. Tämäkin tarkoittaisi jo viikoittain säännöllistä kahden aamu/iltapäivän poissaoloa työpaikalta. Ehkä mahdollista 3 vuodessa. Ja toisaalta, se lopputyöaihe jonka olin alunperin hahmotellut, on jo hieman vanhentunut. Uuden aiheen pohdiskelu on siis jossain vaiheessa edessä. Mutta ei vielä ainakaan kahteen vuoteen.

No comments: