1.4.07

Ho Chi Minh nähtävyydet

Muutamaa päivää enempää ei itsekseen tullut kaupungilla pyörittyä tämän loman aikana. Jo heti toisena päivänä vuorossa oli opastettu kaupunkikierros. Koska Ho Chi Minhillä on historiansa niin ranskalaisten kuin amerikkalaistenkin kanssa, keskittyi kaupunkikierros paljolti siirtomaavallan aikaisiin, ja sen jälkeisiin tapahtumiin.

Ohjelmassa oli mm. vierailu Notre Damen kopio kirkossa, postitalossa, Jade temppelissä, entisessä presidentin palatsissa, lakkatyöpajassa ja sotamuseossa. Kirkko ja postitalo olivat ranskalaisten rakennuttamia, kun taas uusi presidentin palatsi ja sotamuseoa olivat niin sanotusti amerikkalaisten "aikaansaannoksia".

Notre Dame of Ho Chi Minh. Thank you France.

Kirkko oli uudempi ja valoisampi versio Pariisin Notre Damesta, postitalo oli kiva nähdä ja lakkatyöpajassa mielenkiintoista käydä.

Central post office. Thank you France.

Jade temppeli (ei siis se kivi vaan jumala, vaikka jotkut korut kyllä ansaitsisivatkin oman temppelin) oli buddhalainen temppeli keskustan liepeillä. Olen vieraillut useassa buddhalaisessa temppelissä Aasiassa, mutta ensimmäistä kertaa mukana oli opas joka pystyi hieman valoittamaan uskontoa. Temppelissä oli taivaan ja helvetin hallitsijoille erilliset huoneet, ja molemmissa rukoiltiin. Liike-elämän jumala oli muuten sijoitettu helvettiin. Aasialaisten sarkasmin taju on välillä hämmästyttävää...

Jade Buddha temple.

Presidentin palatsin historia oli mielenkiintoista. Alkaen nykyisen rakennuksen tilalla olleen pommituksissa tuhoutuneen ranskalaisten hallintorakennuksen historiasta. Palatsi oli toiminut amerikkalaisten suosiman Etelä-Vietnamin nukkehallitsijan kotina ja työpaikkana. 1975 etelän antauduttua (ja amerikkalaisten lähdettyä maasta) pohjoisen joukot valtasivat palatsin ja julistivat Vietnamin yhtenäiseksi ja itsenäiseksi maaksi.

Presidential palace (or reunification palace). Thank you USA.
Story tells that president of South Vietnam called himself as "King of Vietnam".
With these tanks northern troops smashed trough the gates of palace in 1975.
Cellar of the palace was two-floor bunker with rooms for living and leading the army.

Toinen aikaa vievä kohde päivän ohjelmassa oli sotamuseo. Koska sodan historia on voittajien historiaa, niin museo oli keskittynyt esittelemään amerikkalaisten ja etelä-vietnamilaisten sotilaiden julmuuksia. Muutenkin museon esineistö oli suppeaa lukuunottamatta amerikkalaisten sotakalustoa. Muutoin museo oli enemmänkin valokuvanäyttely. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen paikka, ja onhan Vietnamin sodan historiaa myös se, että sota oli niin paljon esillä tiedotusvälineissä. Tosin propagandalta ei täysin pystynyt välttymään.

Left behind.
Dioxin kills. And also affect future generators nasty way.
Tiger cage.
European inventions came handy in war.
Also in Finland.

Kaupunkikierros päättyi shoppailuun Ben Thanhin marketilla, missä päätimme hyvästellä oppaan ja kääriä hihat ylös ja alkaa tinkimään toden teolla.
Ben Thanh market. Bargain heaven.

No comments: