15.11.07

Kiinalainen kuntoilu

Joka vuotisen (siltä näyttää) kiinasyysflunssan jälkeen, olen taas koittanut hieman kohottaa romahtanutta kuntoa. Ja miksi se kunto olisi romahtanut parin viikon flunssan seurauksena? Koska kiinaflunssa alkaa aina kovalla kurkku kivulla, siis sellaisella että mieluummin kuolaat kuin nielet syljen koska se sattuuuuu. Tämän jälkeen alkaa lievä yskä ja nuha, joka ei vaan lähde pois. Viikon sisällä yskä kovenee ja keuhkoputkia alkaa polttamaan. Siis sillä tavalla että olet valmis nieleskelemään jääpaloja pitkin päivän jotta polte hieman laantuisi (oikea hoito on juoda paljon ja usein kuumaa nestettä). Tämän jälkeen yskä hellittää, mutta hengitysongelmat alkavat, ja kun käyt makuulle keuhkoihin sattuu. Tässä vaiheessa voi unohtaa kaikenlaisen kuntoilun, koska kahden rappusen nouseminen saa aikaan tunteen ettet pysty hengittämään.

No niin, eli nyt ollaan siis selviämässä taas kerran pienestä keuhkotulehduksesta, ja jäljellä on enää pientä särkyä keuhkossa ja hengästyneisyyttä. Eli siis eikun salille testaamaan onko näistä keuhkoista enää mihinkään.

Olen käynyt vuoden aikana kolmella eri kuntosalilla Shanghaissa. Yhdellä länsimaalaisille suunnatulla (Hong Konglainen ketju), yhdellä taloyhtiön salilla (pieni ja kiinalainen, mutta siellä oli uima-allas) ja nykyisellä kiinalaisen ketjun salilla.

Ja muutama asia kiinalaisten kuntoilusta on pistänyt silmään.

Ilmeisesti salilla käyminen on in, hip ja pop. Vaikka se tarkottaisikin salille ilmaantumista villapaidassa/farkuissa/korkokengissä ja täydessä meikissä. Nopea pyrähdys jossakin laitteessa ja sitten pois. Näkiväthän kaikki minut?

Salilla käyntihän on salilla käynti, vaikkei mitään tekisikään. Oiva paikka vaihtaa juoruja kuntoilevan kaverin kanssa, samalla voi istua kaverin kuntoillessa viereisessä kuntopyörässä ja mutustaa leipää/makkaraa/pullaa/keksiä. Oivaa ajankäyttöä.

Ja kaikki yoogaavat. apljon ennen kuin se oli in, hip ja pop läntisessä maailmassa niin ihmiset täällä ovat vsäännöllisesti väännelleet itseään kummallisiin asentoihin. Ja todennäköisesti jatkavat sitä kaukan sen jälkeen kun läntinen maailma on jo siirtynyt muihin humputuksiin. Yoogajien keski-ikä? Siinä 40 vuotta.

Erilaiset kuntoilu uskomukset leviävät myös täällä. Joku on kertonut näille että itsensä kietominen muovikelmuun auttaa...jotain. Tädit kietovat itseään uskollisesti ja päättäväisesti pukuhuoneessa elmukelmuun ennen harjoittelun aloittamista. Mitä helv...?

Ja vaikka suomalaiset saattoivat keksiä saunan, niin kiinalaiset ottavat siitä kaiken ilon irti. Tyypillinen kiinalaisen saunatuokio: saunaan ilmestytään sandaaleissa ja alushousuissa (saunahousut?), mukana pullo vettä, pussillinen suolaa ja kurkku/omena/mandariini. Suolaa hierotaan ympäri vartaloa muutamaan otteeseen, vedellä pestään kasvoja silloin tällöin ja välillä syödään. Ajoittain käydään myös ottamassa kylmä suihku ja takaisin saunaan. Vaikka kuntosalin naisten osasto kaikuisi tyhjyyttään, niin saunaosastolla on aina täyttä. Kiinalaiset jos jotkut rakastavat läträämistä vedellä.

Ja suomalainen saunahan ei ole eroottinen paikka. Eikä rivo, härski tai perverssi. On vain vaikea muistaa se kun istuu saunan lauteella ja tuijottelee varpaitaan, kun edessä kylkikyljessä pyllistelee alastomia kiinalaisia. Sauna-asento on kyynärnoja saunan alimmalle lauteelle, jalat suorina, pieni haara-asento ja perse päin kiuasta. Ja kaveri vieressä rouskuttaa kurkkua. Koittaakohan ne vaan häkellyttää ulkomaalaisia?

Saunan ja pukuhuoneen välissä on tyypillisesti lepoalue. Joka tarkoittaa siis aluetta jossa voi puuhailla kaikenlaista alasti ja märkänä. Voi esim. makoilla äksänä aurinkotuoleissa, kuivata hiusten kuivaimella vartalon karvoitusta yms. Ja minä kun ihmettelin että miksi hiustenkuivaimissa lukee "Strictly for drying hair only".

Jotakin on tarttunut silti minuunkin. Saunassa syöminen on kivaa, omena virkistää paremmin kuin lämpenevän veden litkiminen, eikä saunahousut välttämättä ole hassumpi idea, näin pyyhe pysyy kuivana. Vielä ollaan kuitenkin kaukana siitä että heittäisin housut nurkkaan, ja alkaisin pyllistelemään kiuasta kohti, tai siitä että kuntosali varusteisiini kuuluisi rullallinen kelmua.

1 comment:

Anonymous said...

Moi,
törmäsin sivuihisi, sillä teen harjoitustyötä, jossa sivutaan kiinalaisten kuntosaleja. Yhtä asiaa en ole saanut muualta selvitettyä ,joten olisin erittäin kiitollinen jos viitsisit vastata.

Haluaisin tietää, löytyykö saleita ainoastaan Kiinalaisten valmistajien tuotteita, vai oletko törmännyt myös Länsimaisiin brändeihin?

Kaikkea hyvää Kiinaan
-Antti h-