1.11.07

Auts

Ennne Kiinaan lähtöä oli tietysti pienoinen piikkirumba. Puolen vuoden aikana olkavarret kipeinä sai olla kahdeksan kertaa. Kiinaan muuttajan rokotuksia ovat:

- Jäykkäkouristus (meikäläisellä voimassa 10 vuotta)
- Polio (buustattiin)
- Hepatiitti A+B (3 piikkiä)
- Japanin aivokuume (3 piikkiä)
- Lavantauti

Noista yllämainituista Shanghain matkailijoille suositellaan kolmea ensimmäistä.

Päätin lisätä komeaan piikkikokoelmaani vesikauhun, kahdesta syystä:

- Shanghaissa on kesän aikana lehtitietojen mukaan kuollut ainakin 4 kiinalaista vesikauhuun (todellinen luku lienee siis moninkertainen Kiinaa yhtään tuntien)
- Vaikka Shanghaissa lääkäriin pääsy nopeasti ei expateille ole mikään ongelma, niin kaikkialla Kaakkois-Aasian pikkusaarilla tilanne ei ole sama. Ja kaikkialla on runsaasti villikoiria ja -kissoja.

Mutta kuten usein täällä, se mitä saa voi olla jotain muuta kuin lähtee hakemaan.

Lääkärille meno täällä on hyvän vakuutuksen omaavalle expatille helppoa. Länsimaalaisia sairaalaketjuja on kaksi, joista kummallakin on täysi skaala hoitoja. Molemmilla on myös päivystys ja ensiapu. Mutta tavallisempienkin vaivojen ollessa kyseessä ajan voi varata normaalisti puhelimella 24 h, ja puheluusi vastataan heti. Ennen erikoislääkärille pääsyä, tavataan yleislääkäri, jolle ajan saa samaksi tai seuraavaksi päiväksi. Tai jos ei jaksa soitella kävelee suoraan respaan ja ilmoittaa asiansa. Aika on aina irronnut tunnin sisään.

Itse vastaanotto onkin sitten monimutkaisempi. Kun kävelee sisälle hoitaja ottaa potilaan heti käsittelyyn. Henkilötiedot tarkastetaan, syy käyntiin kysytään, vakuutus tarkastetaan, kuume ja verenpaine mitataan. Tämän jälkeen hoitaja katoaa, jättäen potilaan odottelemaan huoneeseen. Hetken kuluttua tulee lääkäri, jota hoitaja on briiffannut. Amerikkalaiseen tyyliin lääkäri selittää asioiden (tautien tai lääkkeiden) taustat huolellisesti ja usein antaa tulosteita joissa on viitattu eri terveysjärjestöjen suosituksiin luettavaksi. Tämän jälkeen hoitaja ilmestyy paikalle, ja jollei enää tarvetta niin lääkäri katoaa. Hoitaja ottaa verinäytteet, pistää rokotukset, antaa hoito-ohjeet yms. Tai tarvittaessa lääkäri suorittaa esim. pienen kirurgisen toimenpiteen. Koko ajan potilas on yhdessä ja samassa huoneessa. Jos tarvetta ultralle, röntgenille yms. hoitaja johdattaa potilaan sinne ja homma on ohi ilman odottelua. Yksinkertaisten verikokeiden tulokset saa myös huoneessa odottaessa, ja lääkkeen vaivaan näin ollen heti mukaan. Kun lähdetään niin mennään kassalle hoitajan antamien kaavakkeiden kanssa, ja allekirjoitetaan kaksi paperia ja se siitä.

Näin siis alkoi meikäläisen rokotuksen hakukin. Täällä tulee aina tavata lääkäri ennen kuin rokotus annetaan. Tuttuun tyyliin hoitaja katosi tietojeni ja rokotuskorttini kanssa jättäen minut lukemaan vesikauhusta ja rokotteesta kertovaa brosyyriä, ja hetken päästä lääkäri tulee sisälle. Jo ensimmäinen kysymys osoittautuu hankalaksi. Tiedänkö toimiiko hepatiittirokotukseni? Öööö...?

Hieman taustaa. Kiinassa hepatiitti b otetaan tosissaan. Arvioidaan että 2 miljardia ihmistä on saanut tartunnan, joista 340 miljoonaa on kroonisesti sairaita tartunnan vuoksi. Suurin osa näistä Aasian tyynenmeren puoleisella alueella. Tauti voi olla tappava, vaikka osa sen saaneista onkin vain kantajia. Vuosittain maailmassa kuolee 1,5 miljoonaa ihmistä hepatiitti b:n johdosta. Mikä tekee siitä yhden tappavimmista viruksista tällä hetkellä. Kiinassa tartunnan saaneita on arviolta 140 miljoonaa. Todellinen luku voi olla suurempi (mikäli Kiinaa yhtään tunnen).

Lääkäri ei ollut tyytyväinen myöskään kuusi vuotta sitten saamaani jäykkäkouristusrokotteeseen, vaan ilmoitti että se tulee uusia viiden vuoden välein Kiinassa asuessa.

Että näin. Selittelin aikani miksei HVB vasta-aineita ollut testattu (testataanko niitä Suomessa?), ja lääkäri häipyi pudistellen päätään, ja hoitaja ilmaantui putkiloiden ja neulojen kanssa huoneeseen. Tarkastin steriilipaketit, lääkkeiden voimassaolopäivät ja hoitaja selitti mistä maasta rokote on peräisin.

Eli vesikauhupiikin lisäksi tehtiin vasta-aine testi HVB:lle ja seuraavalla kerralla (vesikauhurokotus annetaan kolme kertaa) tehostetaan jäykkäkouristus. Jännityksellä odotan mitä muuta on luvassa.

No comments: