8.11.07

Terrakota-sotilaat

Aina ei matkusteta palmun alle hiekkarannalle, vaan Shanghaista lähdettäessä on myös mahdollista osua lomailemaan kylmempään paikkaan. Viime viikonloppuna suuntasin pitkäksi viikonlopuksi sisämaahan, Xianiin. Onneksi tarkastelin säätietoja ennen matkaa, sillä Xianiin lupailtiin jopa miinusasteita öisin!

Shanghaissahan ei talvella pakkasta tai lunta tule. Olin muuttaessani Shanghaihin tajunnut jättää paksuimmat talvivaatteet ja kengät Suomeen, mutta silti enssmmäisen talven jälkeen totesin että komeron perällä pyörii lukuisia Shanghain ilmastoon aivan liian paksuja villapaitoja, lapasia, takkeja ja vuorellisia saappaita.

Nyt mylläsin komeron ylösalaisin löytääkseni lämpimämpiä rytkyjä. Jotain etua olla suomalainen subtrooppisessa ilmastossa, tarpeen tullen meillä on valmius pukeutua myös kylmään ilmastoon. Mukaan tuli siis pakattua lapset, talvitakki ja vuorelliset housut. Tuntui oudolta seisoa toppatakin kanssa lähtöselvityksessä, kun vieressä jonottavilla oli päällään T-paidat ja sandaalit.

Xianiin on Shanghaista noin kahden tunnin lentomatka. Paikan päällä huomasin, että osa vaatteista oli liioittelua, sillä päivisin lämpötila auringon paistaessa oli 10-15 astetta, mutta öisin lämpimät vaatteet tulivat tarpeen. Hotelli sijaitsi Xianin vanhassa kaupungissa, ja huoneissa oli säädettävä lämmitys. Palella ei tarvinnut.

Xianissa on yksi Kiinan kuuluisimmista (ellei kuuluisin) nähtävyys, terrakota-sotilaat. Keisari Qin haudan ympäristöstä on vuosien varrella maanalta paljastunut satoja savesta tehtyjä ihmishahmoja. Tarina kertoo, että keisari oli halunnut rakennuttaa itselleen kuoleman jälkeisen armeijan. Terrakota-sotilaiden lisäksi Qin haudatutti mukaan satoja muita ihmisiä. Prinsseja, prinsessoja, jalkavaimoja, palvelijoita ja työläisiä haudattiin, osa elävältä, keisari Qin haudan läheisyyteen.


Terracotta museum.

Terrakota-sotilaita on tällä hetkellä löydetty kolmesta eri paikasta, kaivannot ovat lähellä toisiaan, ja sijaitsevat kaikki suljetulla alueella jonne päästäkseen on maksettava pääsymaksu. Alueella on myös museo, joka kertoo kaivantojen historiasta.


Hall nro. 3.

Kaivanto numero 1 on isoin kaivannoista, ja siellä on mahdollisuus nähdä parhaiten entisöidyt sotilaat. Kaivanto 2 oli suljettu remontin vuoksi (liekö olympialaisia silmällä pitäen), ja kaivanto 3 oli huomattavasti pienempi, ja sisälsi vain muutaman täysin entisöidyn sotilaan.


Hall nro. 1.


There they are - Qin's famous warriors.


Olin odottanut isompaa aluetta. Kaivanto kolme oli aika nopeasti käyty läpi, eikä museo ollut kaksinen, englannin kielisistä kylteistä huolimatta. Kaivanto 1 oli ehdottomasti mielenkiintoisin, myös muutaman muunkin turistin mielestä. Luulen että nähdäkseen jotain oli marraskuinen perjantai päivä hyvä ajoitus. Kuten muutkin kuuluisat nähtävyydet, täälläkin voi olla todella ahdasta kesäisin, viikonloppuisin ja kiinalaisten lomien aikaan.




Up we go!

Terrakota-sotilaat eivät onnistuneet tekemään kauhean suurta vaikutusta. Sotilaat on ehkä pistettävä historian mittakaavaan. Nyt löydetyt sotilaat sijaitsevat kilometrien päässä keisarin haudasta, joten voidaan vain arvailla kuinka paljon vielä löytämättömiä sotilaita maa kätkee sisäänsä. Keisari Qin hauta sijaitsee muutaman minuutin taksimatkan päässä löydetyistä sotilaista. Hauta on vain kumpu, mutta sieltä on mukavat näkymät ympäristöön.

No comments: