1.10.06

F1 - Kiinan GP

Eli siis Shanghain formula 1 kisa. Ja tottakai piti mennä paikan päälle kun kerrankin kisa järjestetään kotikaupungissa :-)

F1 on ainut urheilulaji, jota seuraan aktiivisesti. Niinkin aktiivisesti, että joskus on joutunut laittamaan herätyskellon soimaan, että heräisi katsomaan kisaa. Muutama GP on myös tullut nauhoitettua.

Kiinan GP:n järjestelyt toimivat mielestäni hyvin. Kiinasta kisaliput saa tietystikin ostettua edullisemmin kuin Euroopasta, joten hinta ei päätä huimannut. Kiinalaiset ovat luonnollisestikin tottuneet liikuttelemaan isoja ihmismassoja, joten siirtyminen radalle ei huolestuttanut. Kisalipun hintaan kuului bussikuljetus Shanghain keskustasta.

Käytin stadionilta lähtevää kuljetusta. Saavuin paikalle kolmisen tuntia ennen itse kisan alkua, ja jono oli aikamoinen. Kun asetuin jonon päähän huomasin, että se eteni kävelyvauhtia. Noin viidessätoista minuutissa olin bussissa. Matka kesti hieman alle kaksi tuntia.




Hei me jonotetaan!




Bussi näkyy jo.

Bussit jättivät ihmiset radan vieressä oleville parkkialueille. Katsomot oli merkitty näyttävästi, ja opasteet olivat englanniksi. Ruokaa, juomaa ja vessoja oli kerrankin riittävästi. Hieman kuitenkin ihmetytti lämpimän ruuan tarjonnan puute. Onneksi olutta kuitenkin oli kaupan :-)




Katsomo takaa.

Ostosten jälkeen siirryin katsomoon juuri ennen radan avaamista. Oli se hienoa nähdä ensimmäisen F1 auton ilmestyvän suoran päästä! Vartin kuluttua rata suljettiin, ja soitettiin Kiinan kansallislaulu. Tämän jälkeen autot lähtivät lämmittelykierroksella, ja siitä sitten starttasi itse kisa.




Katsomot.




Startti.

Edessämme oli TV-kuvaa näyttävä ruutu, sekä autojen järjestyksen kertova näyttö. Oli upeaa seurata Kimin (auto nro. 3) kipuamista näytöllä ylöspäin. Fisichellan ohitus tapahtui aivan silmiemme edessä, ja se sai kiinalaisetkin hurraamaan.




Komia ohitus!




Aijai...




...hyvältä näytti hetken aikaa.

Itse asiassa kiinalaiset näyttivät olevan aina sen puolella jolla meni hyvin. Ainoastaan Alonso tuntui olevan kestoinhokki. Mikä lienee syy. Ehkäpä buuaus johtui kiinalaisten Ferrari ja Michael Schumacher innosta. Suurin osa kiinalaisista näytti kannattavan Ferraria. Toisaalta kaikille jotka tekivät näyttäviä ohituksia, tai onnistuivat muuten parantamaan asemiaan, hurrattiin. Kiinalaiset tykkäävät menestyjistä.




Tuttu näky.

Shanghain rata vetää noin 200 000 katsojaa, sunnuntaina siellä oli ilmeisesti noin 120 000. Kiinassa kalleimmat paikat myydään ensin, ja katselin että nurmikkopaikoilla oli runsaasti tilaa. Myöskään kaikki istumakatsomot eivät olleet täynnä. Ja lajin historiasta viis, kiinalaisille formula 1 on ollut olemassa siitä lähtien kun Kiinan GP on ajettu. Ja heidän mielestään Michael Schumacher on kingi.




Schumi, jeee!

Kyllä kiinalaisilla Suomen lippujakin näkyi. Ja Alonson epäsuosiosta huolimatta Renaultin lippiksiä ja paitoja näkyi katsomossa runsaasti. Ikävä kyllä Suomen liput tuntuivat katoavan Kimin keskeytyksen myötä :-(
Täytyy kyllä tunnustaa että omakin mielenkiinto hieman lopahti siinä vaiheessa.




:-)

Paikan päällä seuratessa kisa oli (liian?) nopeasti ohi, ja pian kunniakierroksen jälkeen katsomot tyhjenivät. Bussi stadionille lähti samalta parkkipaikalta mihin meidät oli jätetty. Parin tunnin päästä olin takaisin Shanghain keskustassa.




Nyt ei jonoteta yhtään niin kauan kuin aamulla.

Formula 1 on ehdottomasti parasta paikan päällä katsottuna. Viis siitä ettei kaikkia radan tapahtumia näe livenä. Tahtoo mennä ensi vuonna uudelleen!




Winner takes it all!

1 comment:

Anonymous said...

Mä en tiennytkään, että sulla on tuollainen luuranko kaapissa: olet joskus laittanut kellon soimaan aamulla nähdäksesi kisan.
Apua! No, jokaisella meillä on ristimme ;)