3.11.06

Antiikkia, vaatteita, tauluja ja kukkia

Feikki- ja silkkitavaroiden lisäksi on tullut tutkiskeltua huonekalujen, vaatteiden ja taulujen teetättämis mahdollisuuksia. Shanghaissa kaikkea voi teetättää, ja ei pelkoa että taitelija kieltäytyisi kopioimasta sinulle Van Goghia tai Rembrandtia. Sama tarina vaatteissa ja huonekaluissa, siis Vepsäläisen kuvasto käteen ja sohvia tilailemaan.

Tyypillisimmät huonekalut, joita expatit vievät kotiintulijaisina ovat kiinalaista antiikkia. Tässä yhteydessä voit samantien unohtaa mitä "antiikki" mielestäsi tarkoittaa.
Feikkiantiikki on sitä, että tehdään vanhan näköisiä huonekaluja, ihan sillä kuvioinnilla ja maalauksella kuin haluat. Aito antiikki on sitä, että huonekalu on täsmällinen kopio esim. jostain Ming-dynastian hovin pöydästä. Tai sitten se on restauroitu jostain muutaman kymmenen vuoden vanhasta huonekalusta. Ja hyvä näin, oikean kiinalaisen antiikin maahantuontiverot ovat huikeat. Toisaalta, kuka Suomen tullissa osaa kertoa eron? Kiinassa huonekaluja haudataan vuosiksi maahan, poltetaan ja niiden päälle pissataan, jotta ne "vanhenisivat" nopeammin (jos huonekalu on oikeasti peräisin esim. Ming-dynastian hovista, on sen maasta vienti laitonta, koska se on kansallisaarre).





Kiinalaista antiikkia. Jotkut liikkeet ovat niin varmoja hinnoistaan, että antavat ottaa valokuvia. Turha narista väristä tai kuvioinnista, ne voi päättää itse.

Taidekaduilla maalausten lisäksi löytyy kaikkea mitä voit kuvitella seinillesi ripustavan. Kirjontatöitä, kankaita, puutöitä, painotuotteita jne.
Jos mielestäsi on liian härskiä tilata kuuluisten maalareiden töistä kopioita, niin kuvasta kiinalaiset taiteilijat maalaavat mitä vaan. Lapsesi, kissasi, koirasi jne.
Kaduilla voi myös kehystää jo omistamiaan teoksia. Ja taaskin kaikesta pitää tinkiä. Todistettavasti 50 x 50 senttiä kokoinen teetätetty kehystämätön maalaus irtoaa noin 100 rmb:llä (noin 10 euroa). Vakiintunut käytäntö on myös tilata jokin näytteillä oleva teos eri sävyisenä tms.



Taiteilija työssään. Tässä valmistuu jonkun tilaustyö.

Kukkamarkkinat voivat kuulostaa "tylsältä", siis jos ei omista vihreää peukaloa. Mutta kummasti tämänkin blondin matkaan lähti markkinoilta useampi pussillinen tavaraa, joista mikään ei vaadi kastelua...
Kukkamarkkinoiden ohessa yleensä myydään kiinalaisia astioita, pienantiikkia (rasiaa, lipasta, kulhoa jne.), kynttilöitä ja silkkikrääsää. Eli ei hullumpi paikka vierailla, vaikkei suunnitteilla omaa pikku puutarhaa olisikaan.

Menneen viikon uusiin tuttavuuksiin kuuluu kangasmarkkinat. Markkinat joilla voi siis teetättää itselleen vaatteita. Kyllä sieltä varmasti pelkkiä kankaitakin voi ostaa. Ehkä. Tällä hetkellä huudossa ovat takit, ja niitä markkinoilla oli näytteillä monenlaisia. Kaikkea voi toki aina tilata. Parhaiten se onnistuu mallikappaleen tai kuvan kanssa. Esillä on aina runsaasti sesongin vaatteita, ja aina löytyy tietysti kiinalaisia silkkivaatteita, juhlamekkoja ja pukuja niin miehille kuin naisillekin. Samat säännöt pätevät kuin taulujen teetättämisessä. Tingi, tingi ja tingi. Tarkkaile valmiiden näytteillä olevien vaatteiden ompeleiden laatua. Myyjät puhuvat englantia, joten muutosten pyytäminen esillä oleviin tuotteisiin onnistuu. Tehdessäsi tilauksen joudut aina maksamaan jotain, mutta vaatetta tulee jaksaa käydä sovittamassa niin usein että se istuu hyvin. Ja ennen sitä ei tule maksaa loppusummaa.

Täällä lausahdukset "ai kun sulla on makeet kengät", "hitsi kun toi sun mekko on hyvännäköinen" tai "mä ostaisin jos tota saisi mustana" ovat vaarallisia. Siitä vaan kaverin mekko lainaan ja teetättämään itselleen samanlainen. Tai jos hotellissa/ravintolassa/kaverilla on kiva pöytä, niin ota kuva ja tilaa itsellesi mieleisen värinen.
Shanghaissa pitää varoa mitä haluaa (tai voi haluta mitä vaan), koska joku on aina valmis sen sinulle johonkin hintaan tekemään.

No comments: