30.11.06

Tämä on Kiina - huono Kiina päivä

7:30 Puhelin soi. Herään ja nostan luurin.

Kiinalainen nainen: Ni hao! Blaa, blaa, blaa, Mr. Tao, blaa, blaa...
Blondi: I don't speak chinese. Do you speak english?
K: Blaa, blaa, blaa...
B: E-N-G-L-I-S-H?
K: Oh...
Tuut, tuut, tuut, tuut...
Ummistan silmät uudestaan kiroten miellessäni kaikkia aamuvirkkuja kielitaidottomia kiinalaisia.

7:40 Herään olohuoneesta kuuluvaan kakimiseen. Kissa oksentaa. Ryntään olohuoneeseen ja siirrän kissan matolta kivilattialle. Vahinko on jo tapahtunut. Eiku mattoa putsaamaan. Hinkatessani mattoa tiskiharjalla (mitään muuta välinettä en löytänyt, taloudenhoitaja huolehtii siivousvälineistä), tajuan että asunnossa on jäätävän kylmä. Tarkastan lämpötilan, 17 astetta. Hyrrrr. Kiinalaisissa asunnoissa ei ole pattereita, vaan lämmitys hoidetaan yleensä ilmastoinnilla. Ja vaikka olisikin niitä onnellisia, joilla on asunnossa lattialämmitys, ei sitä saa/osaa käyttää itse. Sitä varten on taloudenhoitajat. Hyrrr.

8:10 Jotta säästyisin hypotermialta laitan vaatteet päälle nopeasti, ja laitan ilmastointilämmityksen päälle. Kun sitä kerran hereillä ollaan voi vaikka lukea sähköpostit. Huomaan että netti ei toimi.

9:30 Netti ei edelleenkään toimi. Koneen asetuksia on muuteltu, koitettu eri soittosarjoja, modeemia siirrelty huoneesta toiseen ja kaikkia mahdollsia piuhoja irroteltu ja laitteita sammuteltu ja uudelleen käynnistelty. Paras lähteä kaupungille, päivän ohjelmassa on tilattujen vaatteiden sovitus, teetätettyjen taulujen nouto, pyykkien nouto pesulasta ja kaupassa käynti.

10:00 Suljen asunnon oven ja kuulen puhelimen soivan. Ryntään takaisin sisälle.

K: Ni hao! Blaa, blaa, blaa, Mr. Tao, blaa, blaa...
B: Do you speak E-N-G-L-I-S-H? ENGLISH?
K: Oh. Ummm...a little. Ummm...Mr. Tao? Can I speak Mr. Tao?
B: You must have a wrong number. This is MY number and Mr. Tao doesn't live here.
K: O-ok. Ummm.....Please, can I speak Mr. Tao? Mr. Tao?
B: You have WRONG NUMBER, NO Mr. Tao here, bye-bye!

10:15 Kaksi hissiä kolmesta rikki. Ja naapuri muuttaa. 28:nesta kerroksesta ei tee mieli lähteä kipuamaan portaita.

10:40 Pääsen viimeinkin alas. Kadulla on käynnissä jokin tuote-esittely, ja saan puskea itseni väkijoukon läpi. Hetken tuntuu etten pääse metriäkään eteenpäin, ja joka puolella liikkuva väkijoukko on yksissä toimin päättänyt estää etenemiseni. Tungen itseäni voimalla eteenpäin (onneksi olen isompi kuin keskiverto shanghailainen). Kun pääsen väkijoukosta läpi pysähdyn hengähtämään, mikä osoittautuu virheeksi. Takanani tulleen skootterin pyörä osuu jalkaani ja kaadun maahan. Skootterin kuski alkaa huutaa minulle kiinaksi. Jalankulkijoiden pitäisi jalkakäytävällä väistellä moottorikulkuneuvoja, joita pyörien ohella liikkuu runsaasti ihmisten joukossa.

11:30 Kolme täyttä metroa on pysähtynyt asemalla, ja seison yhä laiturilla. Vaunut ovat niin täynnä etteivät edes kiinalaiset mahdu kyytiin. Haukotuttaa ja viluttaa. Olisi pitänyt laittaa syksyvaatteet päälle. Päätän mielessäni haudata sandaalit komeron perälle.

12:30 Pääsen kangasmarkkinoille ja suuntaan kojulle, josta olen tilannut takin. Paikalla on kiinalainen mies, joka ei puhu englantia. Annan hänelle kuitin ja esitän että haluaisin sovittaa takkia. Mies alkaa etsimään takkia.

12:50 Mies ei löytänyt takkia, ja selitettyään jotain kiinaksi ryntäsi ulos kojusta. Mies tulee takaisin, ja puhuu kiihtyneenä kiinaa. Huitoo käsillään, että takki ei ole täällä vaan jossain muualla. Ompelimossa? Näytän kalenteria miehelle, ja selitän (huudan) että olen käynyt sovittamassa takkia jo kaksi kertaa joista toinen kerta oli turha koska haluamiani muutoksia ei oltu tehty, ja hän sanoi viimeksi että tänään takin pitäisi olla valmis. Why you lie to me? Why? Kiinalainen hiljenee. Seisomme liikkeen edessä ja tuijotamme toisiamme. Sanon etten aio lähteä ilman takkia, ja kerron kaikille asikakkaille jotka aikovat tulla liikkeeseen ettei kannata tilata sieltä mitään.

13:30 Soiteltuaan ensin kännykällä useita puheluita, mies on häipynyt kuitin kanssa ja olen seisonut puoli tuntia liikkeen edessä.

13:40 Mies saapuu takin kanssa. Muutokset on tehty, hieman katkerana maksan loppusumman (tekisi kyllä mieli alkaa riitelemään siitäkin), ja lähden kadulle etsimään taksia.

14:30 Taksikuski on eksynyt, parkkeeraanut auton tien viereen ja puhuu välillä kännykkäänsä ja välillä huutaa minulle kiinaksi. Lojun takapenkillä. Ainakin on lämmin. Itseasiassa aika kuuma. Auto on käynnissä ja lämmitys täysillä. Väsyttää ja on hiki.

15:00 Löydämme taidekadulle. Kuski on vihainen, joten olen matkan aikana haudannut aikeeni pyytää kuskia odottamaan sen aikaa että noudan taulut.

15:15 Seison taululiikkeessä ja tutkin tauluja. Maali on valunut kaikkien kolmen maalauksen alareunassa, eikä tauluissa ole kehyksiä kuten olin tilannut. Koitin esittää asian kojun henkilökunnalla, ja nyt vieressäni seisoo nuori kiinalainen mies, joka huutaa minulle kiinaksi ja huitoo käsillään ja osoittelee kuittia, johon on kirjoitettu jotain kiinaksi (luulin että siihen kirjoitettiin taulu + kehykset).

15:30 En anna periksi. Osoitan valumajälkiä ja sanon, että ne täytyy joka tapauksessa korjata. Kiinalainen menee vaitonaiseksi. Sitten osoitan viereisen maalauksen kehyksiä ja esitän, että haluan kehykset. Annan korttini ja sanon että saavat toimittaa taulut kotiini, kaivan kalenterin esiin ja näytän että huomenna iltapäivällä, kiitos. esitän vielä valumajälkiä ja kehyksiä ja kuitin loppusummaa. En aio maksaa ekstraa kehyksistä tai kotiinkuljetuksesta.

16:00 Seison sateessa taulukadun päässä. Taksit ovat joko varattuja tai eivät ota kyytiin. Kun Shanghaissa sataa on taksia lähes mahdoton saada. Ainakaan länkkärin. Kiitän onneani ettei minulla ole tauluja mukanani, ja että olen edes samalla alueella missä asun.

16:40 Olen kaupassa läpimärkänä (ei sateennvarjoa). Alan etsimään jauhelihaa, kermaa ja tomaattimurskaa. Aikomuksena laittaa pastakastiketta.

16:50 Yhtään haluamistani aineksista ei löydy. Mei you (=ei ole), loppu. Jauhelihaa tehdään lisää huomenna, muut ainekset, ehkä ensi viikolla. Have not, import food. Difficult get. Jätän ostoskorin lattialle, ja lampsin kaupasta ulos ohittaen neljä isoa pakasteallasta reunoja myöten täynnä dumplingeja (taikina nyyttejä joissa sisällä jotain, usein merenelävää).

17:20 Seison pesulassa märkänä, väsyneenä ja viluisena, ja kuuntelen kun kiinalainen nainen huutaa kiinaksi ja osoittelee pesulakuittia. Pyykit eivät ole tulleet, vaikka ne olisi pitänyt olla noudettavissa jo kaksi päivää sitten. Kaivan kalenterin esiin ja näytän että huomenna ne on oltava valmiina, muuten haluan allennusta. Kävellessäni ulos, sihahdan vielä naiselle ja osoitan kalenteria. Huomenna.

17:30 Taikaisin kotona. Ayi (taloudenhoitaja) kimittää minulle kiinaksi ja raahaa minua kylppäriin. Lattia lainehtii vedestä. Tuijotan lattiaa ja tajuan että vesi on tullut pesukoneesta. Ayi kimittää ja huitoo käsillään. Ovipuhelin soi. Ayi ryntää eteiseen avaamaan alaovea tulijalle. Jään tuijottamaan pesukonetta, ja tajuan että pesukoneen luukku on auki vaikka pesuohjelma on vielä kesken. Miten...?

17.37 Ayi on päästänyt vedentuojan sisälle, kun kuulen ovipuhelimen soivan uudelleen. Painan puhepainiketta ja kuvaruudulle ilmestyy talon vartija joka huutaa jotain kiinaksi. Väärä osoite, suljen puheyhteyden. Ovisummeri soi taas. Taas vartija, suljen yhteyden ja palaan ihmettelemään pesukonetta.

17:40 Ovikello soi useaan otteeseen ja joku hakkaa ovea ja huutaa kiinaksi. Ryntään ovelle. Ovella on vartija joka tuijottaa minua hämmästyneenä ja alkaa kurkkimaan ohitseni asuntoon. What...?

17:42 Vartija osoittaa ovipuhelimessa vilkuvaa valoa ja puhelimen punaista nappia. Bu hao (=ei hyvä)! Tajuan että punainen nappi on hälytysnappi ja joku on painanut sitä. Vartija vääntää avaimellaan hälytyksen pois päältä, ja valo lakkaa vilkkumasta. Vartija on vihainen ja huutaa minulle kiinaksi. Vesimies luikahtaa ohitsemme ulos, ja Ayi seisoo säikähtäneen näköisenä eteisessä. Tajuan että Ayi ei osannut käyttää ovipuhelinta, ja oli painanut hälytysnappia kun oli päästänyt vesimiehen sisään. Puhelin soi.

Kiinalainen mies: Uuum...Hello, can I speak Mr. Tao?
B: WRONG NUMBER. THIS IS MY NUMBER. NO MR. TAO HERE.
K: Ummm.....Please...speak Mr. Tao?
B: NO MR. TAO HERE, BYE-BYE!

17:50 Vartija painelee kiukuissaan ulos. Katsahdan Ayia joka näyttää edelleen säikähtäneeltä, ja vääntelee käsiään ja selittää jotain hiljaa kiinaksi. Lyön pesukoneen luukun kiinni, painan start-painiketta. Pesukone jatkaa pesuohjelmaa. Osoitan vettä lattialla, ja Ayi kiiruhtaa hakemaan mopin. Väsyttää, viluttaa (Ayi oli ottanut lämmityksen pois päältä), päätä särkee ja harmittaa kun haukutaan kiinaksi toisen mokasta.

18:00 Ayi lähtee vähin äänin pois. Netti ei edelleenkään toimi. Koska ruokaostokset jäivät tekemättä päätän tilata ruokaa kotiinkuljetuksella.

18:20 Ruoka tilattu. Päätän katsoa telkkua odotellessani. Kääriydyn sohvalle vilttiin ja alan käynnistelemään laitteita. Ääni, TV, satelliitti...

18:30 Ulkomaiset kanavat eivät näy. Kortinlukija ilmoittaa, ettei korttia voida lukea.

19:30 Ruoka saapuu. Maksan lähetille ja suljen oven. Ovikello soi.

19:40 Ihmettelen pöydällä lojuvia seteleitä. Rahat, joilla olin maksanut lähetille, olivat väärennöksiä. Lähetti oli tutkinut rahat oven takana ja ilmeisesti luuli, että olin koittanut huijata häntä tarkoituksella ja alkoi huutaa kiinaksi. En heti tajunnut mikseivät rahat kelpaa, mutta kaivoin lompakosta lisää rahaa ja lähetti lähti matkoihinsa. Muistan kuulleeni että väärennettyä rahaa on runsaasti liikkeellä Kiinassa.

20:30 Nukahdan sohvalle.

21:30 Puhelin soi. Herään ja nostan luurin.

K: Hello, can I speak Mr. Tao?
B: Kuuleppas, Mr. Tao on nyt suihkussa eikä tosiaan pääse puhelimeen, mutta ehkä voit soittaa uudelleen?
K: Ummm..
Tuut, tuut, tuut, tuut...
Ummistan silmät uudestaan.


Kaakkois-Aasian maista on suurimmasta osasta vastaava sanonta olemassa, täällä se on "TIC".
This is China.





Yin. "Kuu", "varjopuoli", feminiininen, pimeä, kylmä, passiivinen.

5 comments:

Anonymous said...

Huh. Uuvuttavaa. Todella uuvuttavaa. Tsemppiä.

Shanghaig said...

Uuvuttavaa täällä välillä on. Ainakin jos monta huonoa Kiina päivää sattuu peräkkäin. Kyllähän vastaavaa voi kokea missä vain, mutta täällä kulttuurin erilaisuus ja kieli aiheuttavat vielä lisää sählinkiä.

Anonymous said...

Jos olen oikein ymmärtänyt, keskiverto kiinalainen ei osaa muuta kuin kiinaa? Ainakin siltä vaikuttaa. Yritä jaksaa, ei se ole helppoa täällä kaamosmasennuksessakaan.

Shanghaig said...

Huonoja päiviä on välillä, asuu sitten missä maassa tahansa. Samalla tavalla täälläkin fiilikset vaihtelevat.

Anonymous said...

Suunnitteilla Shanghain matka :) haastetta riittää näköjään ;) T: Yoshi