25.5.07

Shanghain nähtävyydet 7

Suomen matkan jälkeen pääsimme viihdyttämään Shanghaissa asumiseni ajan toisia vieraitamme. Vieraiden käynnit ovat aina tervetulleita monestakin syystä. Yksi syy on että silloin tulee kierrettyä paikallisia nähtävyyksiä. Enkä nyt tarkoita paikkoja joihin ei koskaan muulloin menisi, vaan paikkoja joissa tulisi varmasti käytyä kiireellä ennen Shanghaista poismuuttoa, tai paikkoja joissa pitäisi käydä useammin.


It is nice to start your visit with Maglev (magnetic levitation train) from the airport.


Top speed.

Kevään satoa ovat mm. Shanghai urban planning centre, Oriental Pearlin museoa, bundin sightseeing tunneli, Shanghain museo ja Shanghain tiede- ja teknologia museo. Listasta ehkä paistaa hieman läpi että Shanghaissa sataa kevät talvella vettä.


If you had visited Urban planning centre, you would know that dark building in the picture is Shanghais's oldest skycraper
.

Front: Shanghai theater. Back: JW Marriott.


Urban planning centre ja Shanghain museo sijaitsevat molemmat keskustassaPeople's squaren puistossa, joten kaksi kärpästä on helppo lyödä yhdellä iskulla...tosin museota en kyllä suosittele. Kenellekään.


Urban planning centre.


Shanghai museum. There...

Museo koostuu 14-16 näyttelyhuoneesta joihin on kerätty esineitöä teemoittain. On esimerkiksi kalligrafia näyttely, huonekalu näyttely, keramiikka näyttely, kolikko näyttely yms. Siis tuttuun aasialaiseen tyyliin museo on kokoelma esineitä joiden historiasta kerrotaan kovin vähän. Saatika sitten että vierailijoille muodostuisi ajallisesti yhtenevä kuva historiasta. Museo keskittyy vain ja ainoastaan esittelemään yksittäisiä esineitä, esim. yhdestä kolikosta voi olla faktaa sivukaupalla. Mistä se on valmistettu, löydetty, miten se on valmistettu, paljonko se painaa yms. Laajempaa tarinaa Kiinan värikkäästä historiasta on turha odottaa löytävänsä. Esim. vitriineissä saattaa komeilla pari pikkuruisia kenkiä, mutta missään ei kerrota naisten jalkojen typistämistraditiosta. Surkea kokonaisuus.


...you can see a lot of this.


Chinese brush painting work. Not my work. Unfortunately.

Urban planning centren suhteen odotukseni eivät olleet korkealla, mutta paikka oli hauska. Ehdottomasti parasta antia on pienoismalli Shanghaista, josta muunmuassa oma asuintalo löytyy helposti. Pienoismalli myös selitti mitä tulee tapahtumaan viereiselle tyhjälle tontille, luvassa on muutama pilvenpiirtäjä lisää.


Miniature Shanghai. I can see home!

Shanghain vanhalta puolelta Puxilta Pudongille siirryttäessä tulee jollakin keinolla ylittää kaupungin halkaiseva Huangpu-joki. Keinoja ei kauhean monia ole (joessa ei voi uida). Valittavina lautta, metro, taksi tai sightseeing tunnel. Mikä kumman tunneli? Turisteille on tarjolla Bundilta Oriental pearlin juureen, ja takaisin, vievä joen alittava vaunurata. Rataa on sitten väritetty valoilla ja muulla tilpehöörillä. Ensireaktio kun vaunu liukui tunneliin oli kummasteleva. Sitten koko homman keinotekoisuus alkoi huvittamaan. Loppujen lopuksi käteen jäi fiilis nopeasta ja sijainniltaan loistavasta siirtymistavasta. Taksit joutuvat kiertämään kaukaa silloilla, metron pysäksi ei Bundin puolella ole lähelläkään rantaa ja lauttoja joutuu odottelemaan.


Vehicle of the day.


What a feeling.

Oriental pearl kuuluu niihin kohteisiin joissa vierailen mielelläni useampaankin otteeseen. Näkymien lisäksi pallosta löytyy eritasoilta monenlaista interaktiivista laitetta, jotka ikävä kyllä ovat ainakin viikolla päiväsaikaan usein suljettuja. Ja jos mielenkiintoisempaa museota kaipaa niin suosittelen pallon juuressa sijaitsevaa Shanghain historiasta kertovaa museota. Elävä paikka pienoismallineen ja aidon kokoisine vanhoine kauppakujineen. Museo on yllättävän suuri joten aikaa kannattaa varata.


View from Oriental Pearl. I can see home!


It is 350 m. Jin Mao is not that tall but hopefully World Financial Center will be taller 2008.


Espoo is a friendship city of Shanghai :-)


What a history this city has.

Shanghain tiede- ja teknologia museo sijaitsee kauempana joesta Pudongin puolella. Lisä houkuttimena vierailulle toimii museon vieressä sijaitsevan metroaseman kopiomarkkinat. Mutta museo itsessäänkin on loistava. Ei siis mitään hömppää Kiinalaisten keksintöjen ylivertaisuudesta vaan pikemminkin Heurekamainen kokeile itse temppukeskus. Mietityttämään jäi biolääketieteen täytetyt eläimet (mm. hiiri jolla oli korva selässä). Kiinassa ei varmastikaan ole lakeja jotka estäisivät, noh, mitään kokeiluja lääketieteessä. Ja jos mitään keinotekoisia sääntöjä, mm. ihmisen kasvattamiseksi koeputkessa ei ole, niin mitäköhän kiinalaisissa laboratorioissa muhii? Oma käsitykseni on että jo nyt lääketiede mahdollistaisi paljon enemmän kokeiluja kuin mihin länsimaissa ollaan valmiita. Blondin scifi mielikuvistus lähti museossa lentoon. Pienoinen pettymys härveliosastolla olivat kiinalaiset laitteet. Niissä kun painoraja huiteli 60 kilon paikkeilla. Ja nekö muka tarkoitettu aikuisille? Tiede- ja teknologia museoon kannattaa mennä kokopäiväksi. Siellä on taatusti enemmän tekemistä ja nähtävää kuin Korkeasaaressa. ;-)


No comments: