30.5.07

Pohjoinen (Bei) pääkaupunki (jing)

Yleensä on kuivaa lukea pitkiä suoria lainauksia, mutta nyt sorrun siihen itsekin. Koska Filippiinien Imelda Marcos on vähintäänkin kyseenalainen idoli, ja koska Kiinassa asutaan, niin päätin hankkia paikallisen idolin. Kiinassa naisen asema on kauan historiassa ollut näennäisen alisteinen, toisaalta mm. Maon neljättä vaimoa pelättiin puolueen taholta niin paljon, että heidän mennessä naimisiin tulevan rouva Maon olisi pitänyt allekirjoittaa sopimus, jossa todettiin mm. ettei hän ikinä tule olemaan Kiinan kommunistisen puolueen jäsen, eikä koita vaikuttaa puoleen toimintaan milläänlailla, mm. sänkypuhein. Kaikkihan tietävät että toisin kävi. Enkä tarkoita vain sitä että rouva Maosta tuli kuin tulikin myöhemmin puoleen jäsen.

Noh, Madame Mao ei sentään ole uusi idolini. Mutta ovat kiinattaret aikaisemminkin osanneet. Tässä tarinaa Pekingistä (Matkailijan Kiina, Ingrid Booz Morejohn):

"Ci Xi (leskikeisarinna) oli alunperin mantsuprinsessa Yeholona, syntynyt 1835. Suuri kaunotar hän ei ollut, mutta hänellä sanottiin olevan kaunis iho, mikä oli haluttu ominaisuus aikana, jolloin monien kasvoja rumensivat rokonarvet. Qing-keisari Xianfeng valitsi 18-vuotiaan Yehonalan sivuvaimokseen, mutta unohti tämän pian muiden sivuvaimojen joukkoon."

Eräs toinen tarina jonka olen kuullut Yeholonasta kertoo, että hän oli erittäin älykäs. Yeholona oli onnistunut välttymään tuohon aikaan yleiseltä jalkojen sidonnalta lapsena, mutta teeskenteli sipsuttamalla ympäriinsä, että jalat olisivat sidotut. Näin Yeholana pääsi liikkumaan nopeasti palatsissa paikasta toiseen, ja kykeni salakuuntelemaan palatsin keskusteluja muiden aavistamatta.

"Yeholona ei tyytynyt ylelliseen vankeuteen Kielletyssä kaupungissa ja onnistuikin juonittelunsa ja varmasti myös viehätysvoimansa avulla hankkiutumaan keisarin vuoteeseen. Ja lopulta hän onnistui siinä missä muut naiset eivät ennen häntä: hän synnytti 1856 pojan, joka jäi keisarin ainoaksi perilliseksi. Xiangfeng kuoli 1861, ja Yeholonan viisivuotiaasta pojasta tuli keisari Tongzhi. Keisarin äiti sai nimekseen Ci Xi (äidillinen ja lupaava). Tongzhi hallitsi vuoteen 1875, jolloin hän kuoli isorokkoon (tai mahdollisesti syfilikseen) vain 19-vuotiaana. Tongzhi oli naimisissa mutta lapseton. Ci Xi järjesti 1871 syntyneen sisarenpoikansa Guangxun seuraavaksi keisariksi. Poika oli vasta nelivuotias."

Toinen tarina taas kertoo, että Tongzhin elämänmeno ja päätökset eivät miellyttäneet Ci Xitä, ja että hän olisi myrkyttänyt oman poikansa nostaakseen valtaistuimelle helposti ohjailtavan nuoren Guangxun.

"1873 Ci Xi päätti rakentaa uudelleen (tuhoutunut ooppiumsodassa 1860) Kesäpalatsin puiston. Korjaus- ja laajennustyöt jatkuivat 1888. Keisarinnan sanotaan rahoittaneen tämän lempihankkeensa keisarillisen laivaston vahvistamiseen tarkoitetuilla varoilla. Qing-dynastian hoippuessaan viimeisillään alue korjattiin vielä kerran 1903. Kesäpalatsissa keisari Guangxu ja tämän täti, leskikeisarinna Ci Xi hallitsivat maata, elleivät olleet Kielletyssä kaupungissa, Ci Xi sermin takaa ja Guangxu hänen mariottinaan lohikäärmevaltaistuimella."

"33 vuotta Ci Xi kohteli suunnattoman julmasti heikkoa, Guangxuta, joka kuoli 1908 vain päivää ennen häntä. Kielletyssä kaupungissa on mm. Zhen Fei-kaivo, johon tarinan mukaan Helmisivuvaimon Zhen Fein ruumis heitettiin. Zhen Fei oli kaisari Guangxun lempisivuvaimo, joka tuki keisarin uudistusyrityksiä ja sai näin ehkä liikaa vaikutusvaltaa, joten leskikeisarinna Ci Xi murhautti hänet."

"Leskikeisarinna piti Guangxuta kotiarestissa. Ci Xi oli saanut selville, että keisari suunnitteli rajoittaa hänen valtaansa ja uudistaa maata vastoin hänen tahtoaan. Vanha Buddha, kuten häntä kutsuttiin, vihastui ja langetti yhden julmista rangaistuksistaan. Guangxu istui vankina Kesäpalatsissa Jadeaaltojen hallissa kymmenen vuotta, kuolemaansa 1908 asti."

"Jotkut väittävät Ci Xin myrkyttäneen Guangxun, mutta todennäköisesti tämä koki luonnollisen kuoleman. Pu Yi (Kiinan viimeinen keisari) epäili kenraali Yuan Shikaita (joka haaveili uuden keisaridynastian perustamisesta, ja itsensä nostamisesta keisariksi). Kaksipäivää ennen omaa poismenoaan ja päivää ennen Guangxun kuolemaa Ci Xi ehti nostaa lohikäärmevaltaistuimelle alle kolmevuotiaan Pu Yin (1906-67), josta tuli Kiinan viimeinen keisari. Leskikeisarinna kuoli 1908 ja Qing-dynasti (Kiinan viimeinen dynastia) kukistui 1912. Viimeinen keisari Pu Yi sai asua Kielletyn kaupungin pienessä osassa vuoteen 1924."

Leskikeisarinnan tekosista voidaan olla monta mieltä, ja tarinoiden oikeellisuutta ei pysty varmistamaan enää kukaan. Joka tapauksessa hänen ansiostaan Kesäpalatsi on edelleen loistavassa kunnossa ja mielenkiintoinen vierailukohde esineistöineen, näyteillä mm. Kiinan ensimmäinen auto, jonka kenraali Yuan Shikai oli lahjoittanut leskikeisarinnalle.
Puhumattakaan Kielletyn kaupungin palatseista, ja siitä niin kuuluisasta maailman ihmeestä - Kiinan muurista. Ja sinneppä suuntaa tämäkin blondi loppuviikoksi, haistelemaan Pekingin historiallisia tuulia!

No comments: