29.2.08

Shanghai kannattaa

Vastataanpa tässä postauksen muodossa Shanghai kysymyksiin. Ensinnäkin, jokainen kokee tämän kaupungin varmasti erilailla. Se viihtyykö täällä hyvin, jonkin verran tai ei laisinkaan riippuu ihmisestä tietysti itsestään. Noin nyt niin kuin perusasiana voisi sanoa että aivan varmasti jokainen suomalainen täällä pärjää, mutta tietysti ne jotka tykkäävät asua isoissa kaupungeissa tietysti yleensä viihtyvät paremmin.

Jos tänne muuttaa ei saa kaivata liikaa luontoa, hiljaisuutta tai omaa rauhaa. Täytyy olla varautunut sietämään tungosta, epäystävällisyyttä, pitkiä matka-aikoja kaupungin sisällä ja myös lievää syrjjintää. Ei pidä välittää saasteista, metelistä, likaisuudesta eikä siitä ettei aina ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu (eikä siitä ettei pysty kontrolloimaan kaikkea).

Mitä sopeutuvaisempi (asioihin jotka eivät ole itselleen mielekkäitä), kokeilunhaluisempi, avoimempi ja sosiaalisesti rohkeampi on, sitä enemmän tästä kaupungista saa irti. No tietysti nuo ominaisuudet omaava ihminen pärjää hyvin missä tahansa, mutta tarkoitan tässä että viihtyäkseen Shanghaissa nuo ovat erityisen tärkeitä ominaisuuksia. Täällä pärjätäkseen ei taas juurikaan tarvitse olla ystävällinen, nöyrä, kohtelias tai perinteisen kielitaitoinen (nämä puhuvat ja ymmärtävät vain surkeaa englantia). Tietysti jos puhuu mandariini kiinaa hyvin, niin se on todellinen sopeutumisen jäänmurtaja.

Itse olen L-XL kokoinen Suomessa, joten 2 vuotta sitten Zara (se sama mikä Suomessakin) oli ainoa valmisvaatteita Shanghaissa myyvä ketju, josta pystyin ostamaan vaatteita. Sielläkin saatoin tunnissa kokeilla kaikki yhden liikkeen XL-kokoiset vaatteet, ja usein niistä tarpeeksi isoja oli ehkä noin yksi neljäsosa. Mutta eipä se ole vaatekomeron kasvatusta ehkäissyt, kangasmarkkinoilta kun saa teetätettyä melkein ihan mitä vain edullisesti.

Nyt tilanne on 200 prosenttia parempi, silllä H&M avasi viime vuonna kaksi liikettä Shanghaihin, joissa löytyy jonkin verran kokoja 40-44. Edelleen kangasmarkkinat ovat kova sana. Ja kun näihin henkilökohtaisiin mittoihin nyt mennään, niin isoimmat kengät Shanghaissa ovat naisille kokoa 38-39 (240-245 kiinalaisessa mitoituksessa). Ainoat vaatteet joita joudun edelleen hamstraamaan Suomesta ovat alusvaatteet plus sukkahousut. Shanghailaisille sisarillemme kun ei ole suotu sitten muodon muotoa...

Vaatteita ajatellen Suomeen paluu tulee olemaan todella tylsää, sillä nyt olen tottunut tilaamaan juuri sellaisen vaatteen kuin haluan minkävärisenä tahansa viikossa. Suomessahan tämä tämmöinen tilailu ei oikein taloudellisesti onnistu.

Kun muutin tänne kadulla vielä tuijoteltiin, jotkut ottivat kuvia kun kuljin metrolla ja rohkeimmat tunkivat itsensä samaan kuvaan kanssani (usein mitenkään erityisesti lupaa kysymättä). Samoin kaupoissa herätti mielenkiintoa ostoskorini sisältö siinä määrin, että sitä oli pakko päästä hypistelemään. Paljon on muuttunut tämänkin suhteen. En muista milloin joku olisi minua viimeksi tuijottanut, tai hypistellyt ostoskärryni sisältöä. Toisaalta täällä ihmiset ovat huomattavasti kielitaitoisempia ja nykyisin rohkeampia ryhtymään keskusteluun ulkomaalaisen kanssa. Toki samaan kuvaan halutaan vielä silloin tällöin, mutta nykyisin yleensä kysytään ensin sopiiko. Tietysti tarina on eri Shanghain ulkopuolella. Jo Suzhoussa vieraillessani viime syksynä kuului kävelykadun vartijan suusta reipas "Laowai!" huudahdus kun kävelimme ohi. Lähinnä se huvittaa. Jos joku tuijottaa niin hymyile takaisin. Hymyilemistä vieraalle pidetään täällä julkeana, joten siinäpä tulee sitten vastattua samalla mitalla takaisin.

Arviot Shanghaissa asuvista ulkomaalaisista heittelevät 300-500 tuhannen välillä. Osa ulkomaalaisista on tietysti muita aasialaisia (korealaisia, japanilaisia), joten kaikki eivät näytä ulkoapäin siltä kuin minä ja sinä. Shanghailaisten maantieto on kehittynyt yhtä hurjaa vauhtia kuin kielitaito viimeisten vuosien aikana, ja kaikki tietävät että on olemassa maa nimeltä Suomi (Fen Lan), taksikuskeja myöten tiedetään että se on Pohjois-Euroopassa, ja monet osaavat liittää siihen Ruotsin ja Norjan. Suomalaisia Shanghaissa on noin 500. Ja täällä toimii suomalaisten yhdistys, joten kannattaa tutustua sivuihin: http://www.shanghainsuomalaiset.com/

Itse en tiedä paljoakaan paikallisten viettämästä yöelämästä (muuta kuin sen että kiinalaisten baarien juomavalikoima on surkea), mutta eipä sitä tarvitsekaan, sillä kaupungista löytyy runsaasti ulkomaalaisia ravintoloita, pubeja, baareja ja yökerhoja. Meno kuin missä tahansa Euroopan suurkaupungissa. En ole kuullut kenenkään valittavan. Tietysti näissä länkkäripaikoissa ei juuri paikallisiin tutustu. Tai ainakaan naisena paikallisten kontaktien luominen on baareissa rajallista.

Olen kirjoitellut blogissani jonkin verran kiinalaisista, ja suurin osa kokemuksistani on tietysti Shanghaista. Olen myös kirjoitellut runsaasti Shanghain nähtävyyksistä, ja joistakin harrastusmahdollisuuksista. Itse olen viihtynyt erinomaisesti, mutta tämän takia olen koittanut blogissani aina kirjoittaa Shanghai hehkutuksen lisäksi myös niistä huonoista puolista. Ja kuten olen jo aikaisemmin kirjoittanut, minusta tänne kannattaa ehdottomasti tulle asumaan jos siihen tarjoutuu tilaisuus. Alle kahdessa vuodessa tuntuu että olen saanut kokea viiden vuoden edestä uusia asioita, vaikka tuntuu ettei aikaa ole kulunut kuin puoli vuotta. Joten tänne vaan, ja ota tyttö kaikki ilo irti tämän miljoonakaupungin tarjoamista mahdollisuuksista, sillä niitä täällä riittää!

No comments: