19.9.07

Myrskyn edellä

Mun eka taifuuni! Shanghain koulut ovat toista päivää kiinni, ja osa toimistoista on suljettu tänään puolen päivän aikaan. Syyskuu on Kiinassa taifuuni aikaa, ja joka vuosi Kiinan rannikkoa pyyhkäisee muutama pikku taifuuni. Taifuuni on siis Aasiassa sama asia kuin jorpakon takana hurrigaani. Tai meillä kotoisasti pyörremyrsky.

Nyt Kiinan rannikkoa etenee Wipha (thaimaalainen naisen nimi) myrsky, jonka on ennustettu iskevän kaupunkiin tänä iltana. Shanghaissa kodeistaan on evakuoitu 300 000 asukasta (Turun asukalsuvun verran), ja lähialueilta 2 miljoonaa (Etelä-Suomen asukasluvun verran).

Eilen taifuuni nostettiin voimakkuutensa mukaan ykkäsluokkaan, vastaavan vahvuinen taifuuni on Shanghaissa viimeksi koettu vuonna 1997, ja hälytystila koko Shanghaissa oli toiseksi ylin, eli oranssi (korkein hälytys tila on punainen, jolloin evakuoidaan). Joten olen syystäkin odottanut mielenkiinnolla millainen myrsky oikein on tulossa!

Eilen tuuli ja satoi vettä sellaisen kunnon suomalaisen syysmyrskyn voimalla. Lämpötila putosi 20 asteeseen. Aamulla kun heräsin oli kuitenkin tyynempää, ja pientä tihkusadetta.Taifuuni on edelleen matkalla kohti Shanghaita, mutta se on oletettua huomattavasti heikompi, ja todennäköisesti taifuunin keskus ohittaa Shanghain kaupunkialueen 100 kilometrillä.

Kuulin aamulla kauppojen, ja markkinoiden sulkeutuvan kun myrsku alkaa, joten hilpaisin vauhdilla ostamaan ruokaa pariksi päiväksi (jääkaappi amotti tyhjyyttään). Lämpötila oli noussut 35 asteeseen, sade lakannut ja ilma tuntui todella kostealta ja seisovalta. Kun tulin ulos kaupasta puhalsi jo ihan kunnolla, mutta taivas on edelleen vaalea.

Voimakkaammillaan Wiphan tuulen voimakkuus on rannikolla n. 185 km/h (=51 m/s), Shanghaihin lupailtiin tuulta kuitenkin vain voimakkuudella 90 km/h (=25 m/s). Taitaa siis jäädä aika vaisuksi tämä taifuuni kokemus.

No comments: