18.9.07

Shanghain nähtävyydet 8

Matkailun ohella, kesä on tietysti loistavaa aikaa tutustua nähtävyyksiin. Itselläni ei hurjasti ole ollut mielenkiintoa tutustua Shanghain poliittisiin nähtävyyksiin, tai temppeleihin, joita olen keskittynyt kiertelemään matkustaessani muualla.

Muutama poikkeus on kuitenkin tullut tehtyä. Ensimmäinen poliittinen kohde oli Soong Ching-lingin entinen asuintalo. Madame Soong meni naimisiin yhden Kiinan tasavallan perustajista (Dr. Sun Yat-sen) kanssa, jonka jälkeen ilmeisesti rouvan poliittinen ura lähti nopeampaan nousuun kuin tohtorin.


Madam Soong.

Niinpä Shanghaissa voi vierailla Madamen vanhassa talossa, jonka huoneita koristavat lahjat kommunistisen puolueen johtohahmoilta niin Kiinasta, kuin muistakin Aasian kommunismin kehdoista. Kuvata näissä aatteen kehdoissa ei saa, mutta mielenkiintoisen kohteesta tekee se harvinaisuus, että tässä (ja ilmeisesti muissakin poliittisissa nähtävyyksissä), saatavilla on hyvää englantia puhuva opas, joka kierrättää turisteja talossa. Sen verran kysymyksiä tuli esitettyä, että oppaan kielitaito tuli testattua. Aikaisemmin en ollut Shanghaissa törmännyt näin hyvin englantia puhuvaan natiiviin. Voi olla etten saa viisumi uusittua, sähkölaskua maksettua, pyykkejä noudettua pesulasta, puhelinliittymää avattua tai taksia tilattua tässä kaupungissa, mutta onneksi Madame Soongin elämäntarina meni jakeluun!


Backyard of the former residence of Soong Ching-ling.

Toinen poliittinen kohde Shanghaissa, jossa vierailin oli puolueen ensimmäisen kansallisen kokouksen pito paikka. Tämä vuonna 1921 pidetty kokous on ristitty puolueen synty kokoukseksi, vaikka toki liikehdintää ja kokouksia tuohon aikaa oli ympäri maata. Puolueen perustaja jäseniä paikalla oli 13 henkeä, joista yksi oli itse Mao. Aivan kaikki tarinat ja näytteillä olevat paperit eivät aukene kieliongelmien vuoksi, ja muutenkin tarinoita värittää pienoinen nostalginen hehkutus. Noh, kukaan ei tietenkään voi kiistää puolueen synnyn, ja Maon valtaannousun merkittävyyttä. Merkitys vaan on kuulijasta kiinni. Ja jos nyt pohditte mistä puolueestä tässä oikein höpistään, niin unohtakaa koko juttu.


The site of the First National Congress of the Communist Party of China.

Paikallisista temppeleista kierrettyä on tullut Longhua ja Jade Buddha. Molemmat buddhistisia temppeleitä. Longhuan vierailu oli rauhallisempi, johtuen varmasti temppelin syrjäisemästä sijainnista, kun taas Jade temppelissä väkeä oli viikonloppuna turhankin paljon. Enkä nyt puhu ainoastaan kiinalaisista, vaan myös oppaiden perässä maleksivista turistijoukoista.


Praying for Jade.


Jade temple.

Pukeutumissäännöistä täällä on turha jännittää, mutta maksamaan täytyy varautua. Kuten muuallakin Kiinassa, täälläkin uskonnolliset rakennukset ovat maksullisia nähtävyyksiä kaikille. Jade Buddha temppelissä joutuu jopa itse Jade patsaan näkemisestä pulittamaan ekstraa.


Longhua temple.

Itse olin iloisen yllättynyt Longhua alueen rauhallisuudesta. Temppelissä vierailun voi yhdistää vaikka feikkimarkkinoilla käyntiin. Jade Buddha temppelikin saattaa toki olla seesteisempi elämys viikolla.


Longhua pagoda.

Mutta paras viimeisenä. Kesän ehdoton kohokohta Shanghaissa oli Dino beach päivä! Kyseessä on siis vesipuisto, jossa on mm. tekohiekkaranta (150 metriä pitkä), ja saman levyinen aaltoallas. Hiekkarannan lisäksi alueelta löytyy monenlaisia liukumäkiä, ja yksi aluetta kiertävä virta. Päivisin viikonloppuna puiston pääsymaksu oli huikeat 150 rmb, jonka kuitenkin maksoi ilolla, kun tajusi että tuo hinta pitää kiinalaismassat poissa puistosta illan hämärään asti, jolloin aletaan myymää iltalippuja puoleen hintaan. Suosittelen koko päivän varaamista, ja aikaista aamuherätystä. Rannalla voi sitten torkkua. Kumirengas kainaloon ja menoksi!



Shanghai beach life - Dino beach.

No comments: