Päätimme jättää yöruokakadun ja suuntasimme silkkifeikkimarkkinoille, ja nauttimaan rehellisempaa ateriaa samalla kadulla sijaitsevaan suomalaisravintolaan. Oli muuten herkullinen pizza ja siideri...eikä salmarikaan ollut hassumpaa...
Seuraavana aamuna edessä oli aikainen herätys ja tiiviin nähtävyysrumban alkusoitto. Matka kävi siis kohti Kiinan muuria ja tarkemmin Mutianya.
You know the thrill.
Ylös kiikuttiin hiihtohissin tapaisilla penkeillä, ja alas huristeltiin taaskin kelkalla. Tällä kertaa sai hieman enemmän vauhtia vehkeeseen, ilman edessä hidastelevia pelkureita. Hyvä vauhdin mittari on ratakäytöstä valvovien vartija-asuisten kiinalaisten kovat ja kiukkuiset huudot. Koska kyseessä oli tällä kertaa valmisryhmämatka, niin ohjelmassa oli pakollisia tehdaskäyntejä, joista ensimmäinen oli jadetehtaalle.
Fake working. Jade factory.
Jadetehdas oli yllättävän kivuttomasti käyty, ja mukaan tarttui pieni saippuakivikoriste. Oikea jade oli hinnoissaan. Vierailu oli vahvistanut epäilyni, ettei alta satojen eurojen aitoa jadea saa hippustakaan. Mutta ei vihreässä kivessä tai lasissakaan mitään valittamista ole. Tehtaan jälkeen oli edessä retken viimeinen nähtävyys - Ming haudat. Olin käynyt aikaisemmin yhdellä kolmestatoista haudasta, nyt oli epäselvää mille haudalle olimme suuntaamassa.
Paikan päällä asiat yleensä selviävät. Emme tulisi näkemään yhtään hautaa, vaan olimme tutustumassa hautojen historiaan haudoille vievällä kävelytiellä. Opas valisti meitä että yleensä turistit aloittavat hautoihin tutustumisen tältä polulta. Itselläni se oli kuitenkin jäänyt aikaisemmin väliin, joten olin ihan tyytyväinen nähdessäni jotain uutta.
Viimeisenä pakkonakkina oli vierailu silkkitehtaassa. En ollut ajatuksesta kauhean innoissani, mutta tehdas osoittautuikin myös yllättävän kivuttomaksi kokemukseksi. Verrattuna Suzhoun tehtaaseen hinnat olivat edullisemmat, ja myyjät ystävällisiä. Kaappasin mukaan kasan käyntikortteja, ja aloin pohdiskelemaan millaisen silkkilakanasetin sitä haluaisikaan.
Fake working. Silk factory.
Seuraavan päivän olimme varanneet brunssille, mutta aamusta oli ihan pakko käydä nopsaan vilkaisemassa Pekingin olympialaispytinkejä.
We wanted to see this.
Some other people were also intrested...
Brunssille suuntasimme Westiniin. Shanghain Westinin brunssi on jonkin aikaa ollut lempparibrunssini, ja nyt oli aika kokeilla mitä oli tarjolla Pekingissä. Ja hyväähän se oli. Hieman erilainen kuin Shanghaissa. Ei niin luksus, shampanja ei ollut niin hyvää, toisaalta taas viinivalikoima oli moninkertainen Shanghaihin verrattuna. Ruokatarjonta oli hieman erilainen, mutta ei suinkaan huonompi. Miljöö oli arkisempi, ja akrobaattishown tilalla oli musisointia ja laulua. Mutta mikä parasta, brunssi kesti 3,5 tuntia! Shanghain brunssit kestävät yleensä vain 3 tuntia. Puoli tuntia lisäaikaa tarkoittaa useita laseja skumppaa lisää. Ei paha. Lisäksi Pekingin brunssi oli luonnollisestikin edullisempi. Shanghai on kyllä kallis...
Brunssin jälkeen yllätin itseni suostumalla lähteä tutustumaan Dongyuen taolaiseen temppeliin.
Dongyuen temppelissä erikoisuutena on eri asioille omistetut osastot joita voi rukoilla. Omat osastonsa on mm. korruptoituneille virkamiehille, metsäneläimille, väkivaltaisille kuolemille, vaelteleville aaveille ja syntisille ihmisille.
Some departments.
Dongyuen temppeli ei missään tapauksessa ole Pekingin temppeleistä isoimpia, mutta sanoisin että varsin värikkäiden osastojen johdosta varmasti mielenkiintoisin, näin niin kuin ei uskovalle. Suosittelen vierailua siellä esim. Pekingin lukuisten buddhalaistemppeleiden sijaan.
Tällä matkalla olin vihdoinkin päättänyt tutustua Pekingin taiteisiin. Ilta ohjelmassa oli luvassa siis oopperaa. Turistiystävällisessä muodossa, pätkiä tunnetuista tarinoista, yhteensä tunnin mittainen sessio, ja mikä tärkeintä, tekstitys englanniksi.
Beijing opera masks.
Pre-show.
English subtitles. Veeery convinient.
It was not all about signing.
Ooppera oli ollut varsin positiivinen yllätys. Tarinat alkoivat kiinnostamaan ja kun tarina katkesi parinkymmenen minuutin jälkeen jäi oikein kaivelemaan että mitenköhän siinä sitten kävi. Täytyy ehdottomasti ottaa asiakseen käydä pällistelemässä kiinalaista oopperaa joskus toistekin. Vaikka ihan kokonainen esitys, mutta mieluiten kuitenkin tekstityksen kera...
No comments:
Post a Comment