28.12.08

Talvi hiipii

Ja matkakertomusten väliin jotain tästä päivästäkin.

Hips, hips. No oikeastaan tuossa joulukuun alussa tuntui jo että talvi oli tullut, mutta eipä ihan sittenkään. Pari viikkoa kului vielä lämpimissä merkeissä, muutamana päivänä saatiin nauttia yli 20 asteen lämmöstä. Arskat, t-paidat ja caprit esille ja terrulle, mars!

Joulu toi kuitenkin tullessaan kylmät kelit ja yöllä lämmintä on välillä ollut vain muutama aste! Kaverini valisti minua että sehän on Suomen keli, ja voi ollakin, mutta sitten avasin Iltalehden sivut ja etusivulla oli kuva Niinisalosta. Lunta noin puoli metriä maassa. Eli ei siis ihan niin täällä.

Mutta kylmä on ollut, eikä asiaa tietenkään paranna ettei taloissa ole kunnon eristeitä eikä lämmitystä. Puhallin lämmitys on toistaiseksi olkkarissa riittänyt, mutta makkarissa olen joutunut turvautumaan viime viikkoina jo patteriin. Kuun alussa vaihdetut talvipeitot eivät enää riittäneet, vaikka välillä olisikin saanut varastettuaan itselleen kaksi peittoa.

Syksy meni ohi niin että humahti. Matkusteltua tuli paljon, ja myös vieraita oli riittämiin. Matkustelu on aina hauskaa, ja niin vieraatkin. Mutta on se myös raskasta. Varsinkin Kiina voi olla monelle täällä ensimmäistä kertaa käyvälle yllättävän vieras ja eksoottinen kokemus, ja vierailun emäntänä sitä omille harteilleen kaatuu aika paljon vastuuta jokaisen vieraan myötä. Puhumattakaan siitä että oma elämä laitetaan narikkaan siksi aikaa kun toimitaan 24/7 kaupunkioppaana. Mutta on se kiva että jotkut viitsivät matkustaa maailman toiselle laidalle tapaamaan minua :-)

Mutta muutama viikko hiljaiseloa Shanghaissa oli kyllä tarpeen. Ja nyt joulu on antanut siihen oivan tilaisuuden. Mutta siis takaisin sääkatsaukseen. Juuri kun olin ihmetellyt että onpa ollut kuiva syksy niin lämpötila nousi yli kymmeneen asteeseen...ja alkoi satamaan. Sateen myötä Aasiassa tapahtuu aina outoja asioita, tämän päivän outous oli että toimitetuksi luvattua sohvaa ei sitten voitukaan toimittaa tänään. Koska sataa vettä. Tässä kotiinkuljetusten kummassa ihmemaassa ei edes oikeastaan jaksa ihmetyttää. Elämä on, ja varsinkin Kiinassa se on. Mainitsinko muuten jo että sohvia kotiinkuljetetaan vain viikonloppuisin? Ai miksikö? No katsos kun tämä on Kiina...

Koko sohva-operaatio on siis poikiutunut vuokrasopimuksen uusimisrumbasta. Kun Kiinassa uusitaan vuokrasopimukset on tapana aina pyytää jotain uutta, pikku korjauksia yms. Se on siis ihan tapa, ja jollei mitään pyydä niin kiinalaiset tulevat epäluuloisiksi. Siksi blondikin on pohtinut kymmenen kohdan listan mitä kaikkea täytyy siis ehdottomasti fiksata ennen kuin voin edes ajatella jääväni tähän kämppään. Kaikkiin kohtiin suostuttiin ja luvattiin toteuttaa pikapikaa. Nyt kun kaksi viikkoa on kulunut on asunnossa käyty neljä kertaa ja mitä on saatu aikaiseksi on ollut neljä hehkulampun vaihtoa. Hohhhoijaaa...Sohvaa odotellessa. Mainitsinko muuten jo että hehkulamppuja piti vaihtaa kaiken kaikkiaan seitsemän?

Koska aikaa on nyt ollut, niin sen lisäksi että sain vihdoinkin haettua vihkisormukseni...KYLLÄ! Vihdoinkin! Oltuaan 4 kuukautta naimisissa vihdoinkin blondi sai lisää tytön parhaita ystäviä. JESH! Siis en mitenkään ole innoissani.
Mutta olin siis kertomassa että sormusten tilailun lisäksi olen tyhjentänyt vaatekaappiani kaikesta vanhasta roinasta. Tällä kertaa yllättävän vähän vaatteita lähti kiertoon (eli ayi vie huomenna), mutta mikä olikin sitten yllätys oli homeen määrä lattialla olleissa kengissä. Ei per...

No ei muuta kuin pahimmat vauriot kärsineet popot roskiit ja muut likoamaan ammeeseen myrkkyjen kera. Sitten hinkattiin ja huuhdeltiin ja hangattiin ja huuhdeltiin... Ei tämä nyt eka kerta ole kun hometta löytyy (se on yleinen ystävä Aasiassa) ja kankaista sen saa pois pesukoneessa. Kaakeleista, jääkaapista, suihkusta, seinästä yms. oikein oivasti klooria sisältävällä valkaisuaineella (mikä on muuten ainoa mönjä jonka olen todennut ehkäisevän homeen uudelleen kasvun). Varmaan kloori sinälläänkin ehkäisisi homeen kasvun, mutta mistähän sitä saisi? Uima-allas kaupasta? Missäköhän...

Kengät ovat kuitenkin kettumainen kohde puhdistaa, ja nahkakenkien ollessa kyseessä peli olisikin menetetty (juu, nahka ei ehkä homehdu, mutta kengissä kun yleensä on kangastakin). Onneksi blondi suosii halpis kenkiä (lapsityövoima kunniaan... jippii...), joten menetys ei ole kovinkaan suuri. Nyt patterin päällä kuivumassa lepää kasa kenkiä. Hmmm. Ja muistiinpano itselleen: lisää kosteudenpoistajia komeroon, ja talveksi ovi auki, jotta patteri kuivattaisi komeron nurkkia. Pahus.

Ja jotkut vielä ihmettelevät mihin se kotirouvien aika Kiinassa menee...

2 comments:

p.o.d. said...

Uima-altaiden puhdistukseen myytävä aine on mitä todennäköisimmin sitä samaa natriumhypokloriittia kuin valkaisuainekin. Itse klooria ei kannatta mistään hankkia, se on turhan tymäkkää tavaraa ja sillä voi tulla hävittäneeksi homeen lisäksi asunnosta myös asukkaat. Samoin valkaisuaineenkin kanssa kannattaa varoa, ettei sekoita happojen kanssa, jolloin myös muodostuu kloorikaasua. Kuivuus on homeen pahin vihollinen.

Shanghaig said...

Joo, tosta valkaisuaineen ja muiden pesuaineiden sekoituksesta mulla olikin kokemuksia jo Suomesta...

Nyt on komeroiden lämmitys ja kuivatus käynnissä, eikä sille sitten loppujen lopuksi paljon voi jos silloin tällöin jostain komeron perälle kasvaneesta homepaakusta (jonka sisälle esim. kengät) joutuu hankkiutumaan eroon. Kosteaa täällä on aina, mutta koitan himmata kemikaalien kanssa, jottei tule henkilövahinkoja.