9.7.08

Hothothot Shanghai!

Takaisin Shanghaissa! Ihana keli ja kiva olla taas kotona. Oli mahtava reissu! Aivan erilainen kuin mikaan aikaisempi reissuni. Juurikaan mitaan ei tullut tehtya, eika nahtavyyksia pahemmin ollut. Ja ihmiset olivat kaikintavoin erilaisia kuin Aasiassa. Olihan se toki tiedossa, etta Tyynella valtamerelle tulee olemaan erilaista kuin Aasiassa, mutta siella sen sitten vasta oikein hahmotti.

Ihmiset olivat jo fyysisesti aivan muuta kuin Aasiassa on tottunut. Isoja, mustia, todella lihavia ja laiskoja! Kaikki toimi kuin hidastetussa elokuvassa. Tuntui etta tyota valteltiin viimeiseen asti, ja kaikkien unelmana oli olla tekematta mitaan. Tuntui etta vain valttamattomin tehtiin, ja sekin hitaaaaasti. Toisin kuin Kiinassa, missa kaikki tuntuvat sinkoilevan kauheaa vauhtia ympariinsa ja tyota tehdaan aina kun mahdollista, ja mieluummin viela hieman enemman.

Saarilla on siis helppo rentoutua, kunhan vain ensin hyvaksyy faktan ettei mikaan tapahdu nopeasti. Siina missa Aasiassa on tottunut saamaan kaiken mita haluaa silmanrapayksessa (tietysti maksua vastaan), ei saarilla vastaavaa ajattelua tunnettu. Tarjolla oli luvatut peruspalvelut, ja se sai riittaa. Taman johdosta paikka onkin loistava loholomailuun. Kuljetuspalveluiden ja muiden palveluiden vahyyden lisaksi kommunikaatioyhteydet ovat vahaiset ja niiden toimivuus epavarmaa. Useammassa kuin yhdessa resortissa tormasimme tilanteeseen, jossa puhelin ja nettiyhteydet olivat poikki yli 3 paivaa. Joten jaljelle jaa usein vain lohoily rannalla.

Ja mita rantoja siella olikaan! Otin varmaan miljoona kuvaa valkoisista hiekkarannoista kristallin kirkkaan veden aarella, ihan kuin olisin saanut nuo rannat kuvaamalla mukaani Shanghaihin....Vastaavia rantoja, ja totaalisen autioita saaria ei Aasiasta enaa loydy. Ja niin puhtaita!

Siina missa Aasia on enemman tai vahemman ylikansoittunut, likainen, ruuhkainen ja meluinen, Tyynenvaltameren saaret taas ovat hiljaisia, autioita, puhtaita ja luonnontilaisia. Ja vaikka kaiken taman tiesi etukateen yllatti se kuitenkin. Ja otti aikansa ennen kuin siihen tottui, ja hitaaseen elaman tahtiin paasi kiinni.

Matkustelun Tyynella valtamerella sanotaan olevan parasta ilman suunnittelua. Joltain osin suunnittelu alueen ulkopuolelta kasin onkin mahdotonta. Paikallisia lentoja ei pysty usein varaamaan kuin paikan paalta, ja aikataulut ovat todella epavarmoja. Lennot voivat olla myohassa paivia, ja lautat jattaa ilman nakyvaa syyta kulkematta. Toisaalta tahan rentoon suhtautumiseen ristiriitaa tuo se, etta majoituspaikat ja lennot voivat myos olla tayteen buukattuja. Mutta tasta syysta kannattaa olla varautunut muuttamaan omia suunnitelmiaan. Ja onneksi, kuten saimme huomata, lentoyhtiot suhtautuvat muutoksiin myotamielisesti saarilla.

Toteutunut matkareitti oli siis:

Fidzi - Samoa (Upolu) - Samoa (Savai'i) - Tonga (Tongatapu) - Tonga (Vava'u) - Tonga (Tongatapu) - Uusi-Seelanti (Auckland)

Tassa voikin jo huomata pienen eron suunniteltuun...tasta myohemmin lisaa. Kaiken kaikkiaan reissu oli todella onnistunut ja loma ihana! Mutta olihan repun kanssa reissaaminen myos rankkaa. Kolmessa viikossa rinkan sai pakata useaan otteeseen. Toteutuneet matkareitin voi myos purkaa osiin seuraavasti:

Lennot: Shanghai - Auckland - Fidzi (kokonaisuutena n. 18 h)
Fidzi Nadi 1 yo, pakkaus
Lauttamatka saarelle
Yasawas 3 yota , pakkaus
Lauttamatka pois saarelta
Fidzi Port Denarau 1 yo, pakkaus (check-out klo 10 aamulla)
Yolento Fidzi - Samoa (lento klo n. 02-04 yolla)
Nukkumista rannalla klo 10 asti kunnes loytyi vapaa huone
Samoa Apia 3 yota, pakkaus
Lauttamatka saarelle
Samoa Savai'i 2 yota, pakkaus
Lauttamatka pois saarelta (lahto resortista n. klo 03)
Samoa Apia 1 yo, pakkaus
Lennot: Samoa - Auckland - Tonga (lennot klo n. 06-20, kokonaisuutena n. 14 h)
Tonga Nuku'alofa 2 yota, pakkaus
Lento Tongatapu - Vava'u (n. 1 h)
Venematka saareen
Vava'u 4 yota, pakkaus
Venematka pois saarelta (lahto aamulla n. klo 05)
Lento Vava'u - Tongatapu (n. 1 h)
Tonga Nuku'alofa 1 yo, pakaus
Lento Tonga - Auckland (n. 4 h)
Auckland 2 yota, pakkaus
Lento Shanghai - Auckland (n. 11 h)

Elikka eli kolmen viikon aikana tuli matkustettua 3 yota, lisaksi 3 aamuna tuli herattya niin aikaisin ettei sita juuri ehtin nukkumaan. Meikalainen kun ei kuulu niihin ihmisiin jotka nukkuisivat missa vain, joten vasy oli valilla kova. Aikataulun intensiiviseksi teki se ettei maiden sisaisiin yhteyksiin voinut luottaa, ja missattuamme yhden lennon halusimme varmistaa ehtimisemme kansainvalisille lennoille. Tama tarkoittaa siis kaytannossa siirtymista lentokentta saarelle vahintaan paivaa ennen lentoa. Saarille lautat saattavat kulkea vain kerran paivassa, ja alueella eri maiden valiset lennot kerran tai kaksi viikossa.

Kolme viikkoa kuulostaa pitkalta ajalta, mutta aikataulu oli siis aika intensiivinen. Ei silti kaduta yhtaan, silla en jattaisi matkaohjelmasta mitaan kohdetta pois! Kaikissa niissa oli oma viehatyksensa. Jos jotain niin toivoin, etta jokaisessa kohteessa olisi voinut olla pari paivaa (tai viikon) kauemmin. Toisaalta tietyt saaret olivat buukattu tayteen, eli vaikka oma aikataulumme olisi antanut periksi, emme olisi voineet jaada.

Suurin osa muista matkailijoista oli Uudesta-Seelannista tai Australiasta. Mika on sinallaan ymmarrettavaa, etta saarille paasee suoraan naista maista. Muutenhan Tyynelle valtamerelle suoria lentoja kulkee vain Japanista, Koreasta, jenkkien lansirannikolta ja toisilta saarilta. Meita eurooppalaisina hammastytti muiden eurooppalaisten matkailijoiden vahyys, eritoten ruotsalaisten ja tanskalaisten matkailijoiden puuttuminen. Aasiassa on tottunut, etta jokaisesta rantakohteesta loytyy pakkoruotsalainen- ja tanskalainen. Ja yleensa ainakin yksi ruotsalainen sukelluskeskus. Mutta ei Tyynella valtamerella. Yhteenkaan ruotsalaiseen emme tormanneet ja yksi monikansallinen tanskalaispari oli eksynyt Vava'ulle. Eli meko suomalaiset emme muka matkustelisi eksoottisiin kohteisiin!

Onnellisina ja hieman reisussa rahjaantyneena palasimme Shanghaihin eilen. Ja mitka kelit meita odotivatkaan! Shanghain viikkoja kestaneet kesakuun sateet olivat selvastikin vaistyneet ja helteet alkaneet. Mittari pomppii 30-40 asteen valilla ulkona. Aucklandin palelemisen jalkeen lampo oli tervetullutta.

Hiiviskelin katsastelemassa missa kunnossa asunto oli kosteuden ja kuumuuden jaljilta. Lopputuloksena ei suurempia elukka loytoja (ei edes muurahaisia - ihme), yksi homeesta laikikas poytaliina (miten niin sille on joskus tippunut jotain) ja kahdet homehtuneet kengan pohjalliset. Vaatteet olivat kunnossa, lieko kiitos ennen lomaa vaihdettujen kosteudenpoistajien.

Nyt olen jo paassyt maistelemaan tulista kiinalaista ruokaa (sita oli hieman ikava), ja miedosti ilmastoidussa tilassa paivittelen nettikuulumisia. Sahkopostien maara on melkoinen. Miedolla ilmastoinnilla tarkoitan, etta ilmastoinnin ansiosta lampotila on 28 astetta ja kosteus 60 %. Muualla asunnossa lampotila huitelee 36 asteen paikkeilla ja kosteuden ollessa 75 %.

Mutta minulle sopii! Kunhan nurmikonleikkaaja saa tyonsa loppuun, niin siirryn makoilemaan pihalle, ja tieda vaikka korkkaisin Aucklandista matkaan tarttuneen skumpan. Illalla luvassa grillausta. On se vaan kiva olla taas kotona.

2 comments:

Anonymous said...

Kiva kuulla taas sinusta!
SM

Jani Mäkinen said...

hyvä blogi, oon ite jiangxin nanchangissa tyttöystävää ja hään vanhempia morjestamassa, aika shokki tää kiinalaisten kansalaisidentiteetti ollu kyl.. mut kaippa sitä maastansa saa olla ylpee, vähä vois ehkä himmata.. tjuu, parin päivä päästä takasii suomee, raikas ilma ja talvi oottaa, jee :D

tosiaan kirjottelet kovaa settiä, ei muutako keep on keeping on ja sillain