11.8.08

Art of living in tropic

Huh hellettä! Tai ei kai tämä edes ole helle Shanghaissa. Noh, kuitenkin yli 30 astetta lämmintä.
Tätä on kyllä odotettu koko alkuvuosi!

Tällä kelillä täytyy kuitenkin olla tarkkana mitä puuhailee, useammasta kuin yhdestä suusta olen kuullut tokaisun että "on liian kuuma tehdä mitään!". Shanghaihan kuuluu virallisesti subtrooppiseen vyöhykkeeseen, joten eihän täällä vielä ole edes kuuma!. Monet expatit tuntuvat hylkäävän Shanghain kesäksi, mutta omasta mielestäni kesä on (täälläkin) paras vuoden aika. Kun muutamat pikkuseikat ottaa huomioon, niin kesä Shanghaissa voi olla parasta mitä tälle blondille on tapahtunut.

Suurin osa ajasta kannattaa viettää mahdollisimman vähissä vaatteissa. Olenkin Shanghaihin paluuni jälkeen ilahduttanut ystäviäni kulkemalla ympäriinsä minishortseissa ja narutopeissa. Ottaen mallia Shanghaipimatsuista, vain sateenvarjo puuttuu! Toisaalta jos päiväretket ulkosalla venyvät tulee pääkoppa suojata jollain. Lippis on aina ihanan rahvaanomainen, mutta ellen ole menossa urheilemaan, niin koitan pysyä erilaisissa pannoissa, huiveissa ja hellehatuissa. Niitä, shortseja ja toppeja kannattaakin sitten pitää yllä pienoista varastoa, jollei aio joka päivä pestä pyykkiä. Meikki kannattaa jättää minimiin, ripsiväri ja huulikiilto suojakertoimella on hyvä valinta. Kaikki muu valuu ennemmin tai myöhemmin päivän kuluessa. Mukana kannattaa myös pitää aurinkolaseja, ja jos oikein haluaa hienostella, niin kosteuspyyhkeitä joilla voi pikkaisen kasata itseään kuosiin, jos pitää jostain syystä näyttää edustavalta, hikoiltuaan ulkona.

Ja hikoilla kannattaa, jollet vietettyäsi puoli tuntia 37 asteen helteessä auringossa hikoile, niin jotain on pahasti vialla. Yleensä tässä vaiheessa nestevajauksen aiheuttamalta pääkivulta ei enää säästy, vaikka nesteytyksen aloittaisikin. Siinä vaiheessa kun olo on heikko, vetämätön, tuntuu ettet saa henkeä, ja silmissä alkaa musteta, niin saatat kärsiä nestehukasta. Suomessa suositeltu 2 litraa ei riitä alkuunsakaan jos vietät päivän ulkona, tai muuten kuumissa oloissa (henk.koht. en enää pidä ilmastointia kotona päällä, vain kosteudenpoisto yöllä makkarissa). Juon ainakin 3-4 litraa päivässä. Hikoilun loppumisen lisäksi hälyttäviä merkkejä ovat tokaisut "hei, mun ei oo täytyny käydä vessassa koko päivänä!". Lisää juomista.

Itse olen muutaman kerran onnistunut hankkimaan itselleni lievän lämpöhalvauksen (en tosin Kiinassa). Ensimmäisen kerran nuorena ja tyhmänä, toisen kerran hieman vanhempana, mutta yhtä tyhmänä. Ei sitä kerrasta opi. Olo oli aivan hirveä. Paleltaa ja hikoiluttaa yhtä aikaa. Tekisi mieli juoda jääkylmää vettä litrakaupalla, mutta kun ottaa ekan hörpyn alkaa oksettamaan ja paleltamaan. Joten jos alkaa tuntua pahalta olla auringossa, kannattaa siirtyä varjoon ja juoda lisää. Runsas nesteytys aiheuttaa myos suolojen nopsan poistumisen kehosta, joten hieman saa laittaa suolaa ruokaan. Hätätapauksessa syö perunalastuja. Kuuntele mitä keho haluaa, kyllä luonto pitää meistäkin huolen.

Toinen asia onkin sitten itsensä polttaminen. Terveysvaikutteista kaikki ovatkin jo varmasti selvillä, mutta hieman omakohtaista kokemusta. Jos unohtaa mitä palaminen tekee iholle, niin kaikenkaikkiaan se on äärimmäisen epämiellyttävää, ja voi pilata aurinkoloman. Itse olen pahimmillaan polttanut itseni vain ravun punaiseksi laajalta ihoalueelta, ja voin kertoa että jo se on kivuliasta. Pahimmillaan ei pysty istumaan eikä makaamaan, kun aina ihoon sattuu. Vaatteiden saumat ovat suoraan saatanasta. Parin valvotun yön ja sisällä vietyn päivän jälkeen ihoa alkaa kutittamaan ja seuraavat yöt kuluvatkin sitten raapiessa. Tämän jälkeen iho on äärimmäisen herkkä palamaan uudelleen, joten rannalla löhöilun (ja muunkin ulkoilun), voi unohtaa loppulomaksi. Joten parempi siis suojata iho. Eteläisellä pallonpuoliskolla vannotaan yli 30 suojakertoimen voimaan, ja meille natural blondeille se sopii hyvin. Shanghaissakin voi muuten polttaa itsensä vesikelloille. Auts.

Kun on varustautunut kevyellä vaatetuksella, hatulla, aurinkorasvalla ja isolla vesipullolla niin sanoisin, että terve ihminen voikin nauttia näistä keleistä täysin siemauksin.

Mutta mitä sitten tehdä? Jotkut valitsevat vilpoisissa tiloissa kesän vieton. Ravintolat, museot, elokuvateatterit ja ostoskeskukset ovat erittäin (liian) viileitä, joten naukkailu, safkailu, shoppailu ja nähtävyyksien pällistely ovat hyviä vaihtoehtoja Shanghain kesäkissoille- ja kolleille jollei halua hikoilla. Mutta meikäläinen on odottanut näitä kelejä koko vuoden, joten pysyn ennemmin ulkona. Ultimaaliset ponnistukset ja urheilusuoritukset kannattaa unohtaa, ja ulkoillessa kääntää itsensä hidastetulle vaihteelle. Päivä drinksuttelusta on täytynyt luopua, ja lounailla nautitaan vain soodaa. Aurinko ja viina eivät sovi yhteen. Terassille voi hiipiä auringon laskiessa (tapahtuu täällä ympäri vuoden tasaisesti n. klo 18 aikaan). Kun terassille sitten hiipii, niin mukaan on otettava hyttysmyrkky. Puiset auringossa muhivat terassit ovat kaikenlaisten iltapalaa odottelevien ötököiden lempimestoja. Yhden illan jälkeen jalasta saattaa löytyä helposti 20 pistosta. Joten muista myrkyttää ainakin koivet. Täällä, kuten muuallakin lämpöisissä maissa hyttystenpistot eivät ole vain ikävä kutiseva kiusa, vaan pikkuveitikat levittävät useita hengenvaarallisia tauteja. Epidemioita sattuu ja tapahtuu. Vaikka meillä blondeilla onkin mahdollisuus tehokkaaseen terveydenhoitoon, ja hengenlähtö on erittäin epätodennäköistä, niin epidemian alettua eivät kaikki ole näissä maissa yhtä onnekkaassa asemassa. Moniin tauteihin hyttysmyrkky on yhä ainoa puolustuskeino.

Myrkyistä puheenollen, ihan yleinen tapahtuma on myös asuinalueiden myrkytys. Lue tiedotteita, ja pidä kotieläimet (ja lapset) sisällä niinä päivinä kun ulkona myrkytetään. Muista myös sulkea ikkunat! Osittain tästä syystä on myös blondin keittiö säästynyt tuholaisilta. Jokaisen esineen ollessa sisällä siinä 36 asteen lämpötilassa, kosteuden ollessa 75 prosenttia, niin ruuan säilyminen pöydällä voi olla vain tunteja. Mansikat homehtuvat illassa. Porkkanat kahdessa päivässä. Likaiset astiat muutamassa yössä.

Kotityöt eivät missään tapauksessa kuulu tähän keliin. Minkä johdosta onkin ikävää, että keli asettaa kuitenkin hieman vaatimuksia kodinhoidolle. Astiat on pestävä oitis etteivät ne homehdu, tai ala houkuttelemaan ötököitä. Ja vaikkei muurahaiset likaisissa astioissa olisikaan huono juttu, niin siitä ne pian löytävät tiensä ruokakaappeihin. Tiskit koneeseen heti ruuan jälkeen. Jätteet roskikseen, ja illan päätteeksi ulos. Ruuantähteet tulee pyyhkiä heti. Pudotin kerran juuston palan keittiön lattialle, vein käsissäni olevat astiat pihalle, ja kun pääsin sisälle oli juuston palassa kiinni jokin musta koppakuoriaisen näköinen ja viisi pientä muurahaista. Roiskeet, läikät ja murut on siis siivottava oitis. Ellei aio perustaa Nooan arkkia. Tässä taloyhtiö tosin auttaa ajoittain myrkyttämällä ulkotilat. Jos tuholaistilanne sisällä käy sietämättömäksi, erilaisia tuholaisentorjujia löytyy kyllä joka lähtöön. Ja eipä enää torakat tanssi pöydillä.

Vaatehuolto on toinen kotirouvan työkuormaa näissä oloissa kasvattava (erityisesti kun ayi päätti pitää kahden viikon loman keskellä kuuminta kesää, prkl). Hikisiä vaatteita saa pestä alvariinsa, ja kuivatus onkin sitten temppu sinällään. Periaatteessa ulkonakuivatus näin lähiössä asuessa onnistuu, mutta pitää varoa suoraa auringonpaistetta, muuten vaatteet haalistuvat ennen aikojaan. Itse kuitenkin kuivatan sisällä, kosteudenpoisto puhaltamaan kun on laittanut erän kuivumaan. Muuten vaatteet haisevat tunkkaiselta kuivuttuaan. Vaatteiden kuivatus voi myös kestää useita päiviä, toki jos vaate kestää kuivausrummun, niin prosessi nopeutuu. Kun vaatteet on saanut raikkaana kuivaksi, olisi ne pinottava johonkin missä ne eivät homehdu. Tässä auttaa kaappeihin laitettavat kosteudenpoistajat. Itselläni yhdessä vaatekomerossa on n. 8 kpl 500 ml kosteudenpoistajaa, jotka kesällä kahdessa kuukaudessa kaikki ovat täynnä nestettä. Lisäksi olen varustanut komerot ötökkäpalloilla, jotka toimivat norsukarkottimen tavoin. Ikinä en ole yhtään ötökkää komerosta löytänyt...

Mutta kotityöt eivät ole paras tapa kuluttaa aikaa kesäisessä Shanghaissa. Iltaisin terassit (sangria, frozen cocktails, jäätelödrinksut yms.) ja grillaus (naudan sisäfile, kanasatay-vartaat, kasvisnyytit, chiliburgerit, suklaarommibanaanit yms.) omalla pihalla, kuuluvat ehdottomiin kesäilta suosikkeihini, mutta mitäs puuhailla päivisin kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta?

Uima-allas on tämänkin kesän kestosuosikki. Uusi resepti on löhöily (kirjan, tietsikan, MP3-soittimen tai drinksun kanssa) omalla pihalla ja välillä hilpaisu yhtiön uima-altaalle vilvoittelemaan. Samalla voi hoitaa kotityönä pihan kastelua. Drinksun fiksaus, löhöilyä, letkun siirto, uima-allas, letkun siirto, drinksun fiksaus, löhöilyä, letkun siirto, uima-allas...noh, ymmärsitte kuvion. Kylläpä pihatyöt ovatkin ikäviä...Jos huvittaa häipyä kotoa muualle löhöilemään, niin Dino Beach on yhä ehdoton suosikkini. Hiekkaranta ja liukumäkiä. Aikuisillakin on lupa nauttia!

Nyt kun keli on hivelevä niin Shanghain monet puistot ovat myös päivän arvoisia. Mm. Century Park ja Changfeng ovat kivoja puuhapaikkoja koko perheelle (vaikka perheeseen kuuluisikin vain 2 aikuista). Jos oikein aktiiviseksi heittäytyy niin ulkoilmanähtävyydet ovat auki koko kesän 7 päivää viikossa, vierailu johonkin eläintarhoista, puutarhoista tai läheisistä vesikaupungeista nostattaa muuten laiskan pulskeaa tunnelmaa kivasti. Sen jälkeen voikin ottaa mallia pandasta, ja jäädä seuraavaksi päiväksi löhöilemään jääkaapin läheisyyteen.

Tosin olen itse keskittynyt täyttämään jääkaappia juomilla, sekä pakastinta jäillä ja jäätelöllä. Kokkailu kuumassa keittiössä on ehdoton no-no kesällä. Löhöillessä päivällä uima-altaassa voi miettiä mihin illan tullen tekisi mieli suunnistaa. Kuumalla ei tee mieli syödä paljon, joten on turha täyttää kaappeja nopeasti pilaantuvilla elintarvikkeilla. Samalla säästyy tylsiltä ja aikaa vieviltä ostosreissuilta.

Jos veri vetää harrastamaan, niin valitettavasti expateille suunnatut kurssit ovat suureksi osaksi tauolla (kiinan kielitunteja lukuunottamatta) kesän ajan. Kaikenlaiset hemmottelupalvelut ovat kuitenkin luonnollisesti auki läpi kesän, ja mikäs sen kivempaa kuin heilutella hoidettuja jalkoja altaan reunalla. Liikuntalajit onnistuvat myös ympäri kesän, mutta itse olen päättänyt pitäytyä pallon lyönnissä kuumimman ajan. Syksyn tuiskuissa voi sitten hölkkäillä itsensä talvikuntoon. Nyt rentoudutaan ja nautitaan lämmöstä!

2 comments:

Anonymous said...

Heips Hangzhousta! Tuo hellejuttu on kyllä niin kantapään kautta opittava! Monet päänsäryt on kesäisin täällä Kiinassa tullut kestettyä ennenkuin tajusin että juotava on ja paljon!

Mukavasti kirjoitat!

Shanghaig said...

Kiitos! Samahan se oli täällä. Eikä siihen päänsärkyyn sitten enää oikein buranat tepsi. Parempi vain juoda paljon vettä, en ole kuullut kenenkään juoneen sitä liikaa näillä helteillä.