Shanghaihin pääsee kätevimmin Finskin suoralla lennolla Helsingistä. Olen kuullut huhuja että halvemmalla voisi ajoittain päästä lentämällä Moskovan kautta, mutta Finskin tarjousten ollessa 400-700 euroa, ei lisämutka todennäköisesti ainakaan rahallisesti ole vaivan arvoinen. Jos tänne halajaa tulla halvoilla lipuilla, niin tarjouksiin kannattaa tarttua nopeasti. Shanghai on suosittu niin bisnes- kuin turistimatkailijoiden keskuudessa, ja lipputilanne voi vaihdella päivittäin.
Majoitusvaihtoehtoja Shanghaissa on tarjolla joka lähtöön. Hotellihuoneiden hinnat ovat suhteellisen korkeita muuhun elintasoon verrattuna. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hotellien taso olisi erityisen hyvä. Karkeasti voisi sanoa että sitä keskeisempi sijainti hotellilla on, mitä lähempänä Nanjing luta (lu=katu) se sijaitsee. Usein tosin hintakin on sitä korkeampi. Hotellia valittaessa on hyvä pitää mielessä, ettei tähtiluokitus ole kansainvälinen. Ei myöskään ole harvinaista etteivät netissä esitettävät tiedot hotellin palveluista pidä paikkaansa. Joissain hotelleissa on myös eri hinnat kiinalaisille ja ulkomaalaisille. Tämä on yleinen käytäntö, joten ei kannata turhaan tuntea itseään huijatuksi.
Kiinalaisen 4-tähden hotellin siisteystaso ei aivan vastaa Eurooppalaista saman luokituksen omaavaa. Poikkeuksetta huoneissa saa polttaa, ja tupakan haju on usein pinttynyt esim. varsin yleisiin kokolattiamattoihin. Hotellien henkilökunta ei myöskään kaikissa tapauksissa puhu englantia. Joissain hotelleissa tarjolla on kiinalainen ja länsimaalainen aamiainen. Näissä tapauksissa jos huoneen hintaan kuuluu aamiainen, on se yleensä kiinalainen. Länsimaalaisesta aamiaisesta joutuu maksamaan extraa.
Jos on kokenut matkaaja, ja halua säästää majoituskustannuksista löytyy, on varmasti mikä tahansa netistä varattavissa oleva hotelli ok valinta. Vuosilomaansa viettäviltä lapsiperheiltä olen kuullut hieman pettyneitä kommentteja Shanghain hotelleista. Jos siis haluaa pelata varman päälle on turvallisen vaihtoehto todennäköisesti jokin keskustan kansainvälisistä ketjuhotelleista esim. Westin, Le Royal Meridienne, Radisson, Shangri-la (Pudongin puolella) jne.
Yleisesti Shanghai on erittäin turvallinen kaupunki (miljoonakaupungiksi) asua ja liikkua. Koko ajan laajeneva metro on erittäin kätevä, ja taksit ovat halpoja. Kunhan muistaa pitää mukanaan osoitteita kiinaksi kirjoitettuna. Englanti ei edelleenkään ole Shanghaissa yleisesti puhuttu kieli, eivätkä kiinalaiset ymmärrä meidän lausuntaamme, eivätkä osaa usein lukea muita kuin kiinalaisia kirjaimia. Muutoin liikkuminen on helppoa, joskin miljoonakaupungille tyypillisesti ajoittain aikaavievää.
Jo viikonkin visiitillä voi pohtia haluaako tutustua Shanghain ympäristöön. Muutamia vaihtoehtoja lyhyiksi retkiksi ympäristöön:
- Päiväretki vesikaupunkiin Zhouzhuang/Tongli/Zhujiajiao: Tänne voi mennä bussilla,matka kestää pari tuntia suuntaan ja busseja lähtee tunnin välein Stadionin vierestä klo 7-10. Paluu on lähtöajasta riippuen klo 15-18. Suosittelen.
- Sheshan: Kukkula jolla on mm. katolilainen katedraali, observatorio ja bambumetsää. Lähellä veistospuisto ja Le royal meridien hotelli, missä voi nauttia lounaan. Voi ehkä mennä metrolla, tai sitten ottaa taksi.
- Retki Hangzhouhun tai Suzhouhun: Junalla, matka kestää pari tuntia. Jos haluaa olla yön yli täytyy varata hotelli ja junaliput etukäteen.
Mutta toki Shanghaissakin riittää puuhaa. Tässä listattu tiiviisti Shanghain tarjontaa.
Näköalat:
- Oriental Pearl Tv tower: Pudongissa 468 metriä korkea TV- ja radiotorni, joka pitää sisällään mm. mini vuoristoradan, kolme näköalakerrosta ja Shanghain kaupunki museon joka on mielestäni paras museo tässä kaupungissa. Vieressä iso ostoskeskus Super Brand Mall, mistä löytyy mm. H&M, Lotus ja länsimaalaisia ruokapaikkoja esim. Hooter´s, Element fresh. Suosittelen varsinkin käyntiä museossa.
- Jin Mao tower: Pudongissa 420,5 metriä korkea talo. Tornissa on toimistotiloja, Hyatt hotelli (kerrokset 53-87) ja ylimmässä kerroksessa näköalatasanne. Erikoisuutena sisänäkymä 30 kerroksen verran.
- World Financial centre: Manner-Kiinan korkein rakennus, ja toistaiseksi maailman korkein talo katosta mitattuna (492 metriä). Näköalatasanne on sisällä rakennuksessa ja vie aukon yli. Lattia on osittain lasia, joten maisemia voi kurkkia suoraan alas. Tosin koska tasanne on aukon yläpuolella ei lattian läpi siis maahan asti näe.
Maisemat:
- People's square: Aukio sijiatsee Puxin puolella, ja jakaantuu itse aukioon ja puistoon (People's park). Puisto on ilmainen kaikille ja sijaitsee metrolinjojen 1 ja 2 risteyskohdassa. Aukion alla on maanalainen ostosalue ja puiston reunoilla sijaitsee runsaasti muita shanghain nähtävyyksiä. Itse puisto on kaunis (ja iso), sekä sieltä löytyy muutama hyvä länsimaalaista ruokaa tarjoava ruokapaikka, esim. Kathleen's 5 ja Barbadossa.
- Bund: Puxin rantakatu. Iltaisin ja öisin kadulta, ja sen varrella sijaitsevista ravintoloista, aukeaa huikeat näkymät niin Pudongin futuristiseen maisemaan, kuin Puxin historialliseen väriloistoon. Kannattaa käydä päivällä ja illalla. Ravintoloita mm. Peace hotelli, M on the Bund, New Heights ja Captain Hostel. Suosittelen varsinkin iltanäkymään tutustumista.
- Jokiristeily: Mahdollisuus ihailla Bundia ja Pudongia Huangpu-joelta käsin. Risteilyjä löytyy yhdestä neljään (Yantze-joelle asti) tuntiin kestäviin. Lähtö- ja lipunmyynti Bundilla.
- Botanical garden: En ole käynyt. Luulen että paras aika käydä varhain keväällä.
- Century park: Maksullinen iso puisto Pudongin puolella. Alueella pystyy liikkumaan erilaisilla vuokrattavilla pyörillä, penkit peräkkäin tai vierekkäin. Aluetta kiertävälle joelle pääsee vuokrattavilla veneille, joissa niissäkin on valinnanvaraa niin poljettavista sähköllä käyviin. Puistossa on myös pieni huvipuisto, jossa laitteita pääsee testailemaan erillisestä maksusta.
- Sightseeing bussit: Bussit ovat kaksikerroksisia, jolloin kesällä voi kaupunkimaisemia ihailla paistatellen päivää. Pudongin puolella kulkee omat linjansa, mutta itse olen suosinut linjaa nro 1, joka lähtee Stadionin vieressä olevalta bussiasemalta, kulkee Xujiahuin läpi Hengshan lun ravintolakadulle, ja sitä pitkin ranskalaisen alueen läpi. Matka jatkuu Huaihai lun ostoskadulle ja päättyy vanhaan kaupunkiin. Kyytiin voi hypätä missä tahansa ja hinta on sama kolme rämpylää kuin muissakin julkisissa. Ja samalla ladattavalla arvokortilla voi maksaa. Bussi heittää kiekan vanhassa kaupungissa ja jatkaa samaa reittiä takaisin.
Historiallista:
- Vanha kaupunki (Puxi): Vanhojen rakennusten, lukuisten kiinalaisten ravintoloiden ja kauppojen lisäksi vanhasta kaupungista löyty Yuyuanin kivipuutarha. Suosittelen kivipuutarhassa käyntiä.
- Former residence of madam Soong Qingling (Huaihai lu): Madame Soong meni naimisiin yhden Kiinan tasavallan perustajista (Dr. Sun Yat-sen) kanssa. Myöhemmin Madame kuului mm. Maon lähipiiriin.
- First National Congress of the Communist Party: Puolueen ensimmäisen kansallisen kokouksen pito paikka. Tämä vuonna 1921 pidetty kokous on ristitty puolueen synty kokoukseksi. Puolueen perustaja jäseniä paikalla oli 13 henkeä, joista yksi oli itse Mao. Sijaitsee Xintiandissa, jos menee sinne voi käväistä samalla.
Museot:
- Shanghain Museo: Sijaitsee People's squarella. Museo koostuu 14-16 näyttelyhuoneesta joihin on kerätty esineitöä teemoittain. On esimerkiksi kalligrafia näyttely, huonekalu näyttely, keramiikka näyttely, kolikko näyttely yms.
- Shanghain taidemuseo: Sijaitsee People´s parkissa. Vaihtuva näyttely. Installaatioita jos mihinkin lähtöön. Aika muovinen.
- Taide- ja käsityömuseossa (Fenyang lu 79): Puxin puolella. Esillä on perinteisiä kiinalaisia töitä mm. jadekaiverruksia, kirjontatöitä, kalligrafiaa, maalauksia yms.
- Shikumen open house: Xintiandissa. Paikassa esitellään, tietysti Shikumen ovien tyylin lisäksi, Xintiandin historiaa, ja yhden siellä asuneen perheen entisöityä taloa.
- Shanghain tiede- ja teknologia museo: Pudongin puolella Heurekamainen kokeile itse temppukeskus. Rakennuksen vieressä maanalla on ehkä tällä hetkellä Shanghain isoimmat kopiomarkkinat. Suosittelen.
- Shanghai urban planning center: Sijaitsee People's squarella.Shanghain kaupunki suunnittelua sivuava näyttely. Esillä mm. valtava pienoismalli Shanghaista kahden vuoden päästä. Suosittelen.
- Modernin taiteen ”museo” MOCA: People´s parkissa. En ole käynyt.
- Ilmailumuseo (Humin lu): Lähinnä esillä on vanhaa armeijan kamaa, ja mm. Maon aikanaan käyttämä ja omistama matkustajakone.
Eläimiä:
- Shanghai Zoo: Iso alue Puxin puolella. Täällä voi nähdä Pandan. Suosittelen.
- Animal Park: Iso eläintarha Pudongissa. Safarityyppinen bussilla ajeltava alue ja kävelyalue, jossa saa mm. syöttää joitain eläimistä.
- Ocean Aquarium: Pudongissa aivan Oriental Pearlin vieressä. Akvaariossa esitellään niin Kiinan kuin muunkin maailman vesieläimiä. Vedenalainen tunneli.
- Aquarium 21: Pienempi akvaarioista. Täällä voi sukeltaa haiden kanssa ja katsella valasnäytöstä ulkona.
Temppelit:
- Jade buddha temppeli: Sijaitsee Puxin puolella. Itse Jade patsaan näkemisestä joutuu pulittamaan ekstraa. Viikonloppuisin täynnä turisteja.
- Jing'an temppeli: Nanjingilla. En ole käynyt.
- Longhua temppeli ja pagoda: Puxin puollella. Rauhallisempi kuin Jade buddha. Suosittelen.
- Xujiahuin katolinen katedraali: Auki harvoin. En ole käynyt.
Erityisiä alueita:
- Xintiandi: Matalista vanhan tyylisistä rakennuksista muodostuva taide/ravintola-alue keskustan kupeessa. Arkkitehtuuri antaa mukavaa vaihtelua futuristiseen rakennustyyliin. erikoiseen vanhaan tyyliin rakennettu ravintola-alue. Runsaasti länsimaalaisia ravintoloita mm. Pizza Marzano, KABB, Paulaner, Simply thai.
- Nanjing lu: Luxus-ostoskatu. Varrella lännestä itään edettäessä mm. Jing´an kaupunkitemppeli, Shanghai Centre (länsimaalaisia ruokapaikkoja mm. Tony romas, Element fresh, California pizza kitchen), Citic square (Suomen konsulaatti, kiinalaisia ruokapaikkoja mm. South beauty, Jaguar buffet), Marks & Spencer, Nanjing 580 feikkimarkkinat, People´s park, kävelykatu ja lopulta katu päättyy Bundille.
- Suzhou creek (Moganshan lu): Taidealue Puxin puolella. Taidekirjakauppa ja runsaasti gallerioita, näyttelyitä, studioita ja kaikkea mitä itseään arvostava boheemi kaupunkitaiteilija voi toivoa. Liikkeet aukeavat vasta klo 10-11.
- Taikang lu: Taidealue Puxin puolella. Sisäänkäyntiä alueelle voi olla hieman kinkkinen löytää, mutta jos taksin otta Ruijin er lun ja Taikan lun kulmaan, jatkaa Taikangia jonkin matkaa, ja pujahtaa vasemmalla olevalle sisäpihalle jostain porttikongista, niin suurella tödennäköisyydellä löytää itsensä keskeltä pieniä kauppoja ja kahviloita. Länsimaalaista ruokaa mm. Kommune ja New York style pizza, aasialaista ruokaa mm. Ginger ja Pho Nro. 1.
- Vanhan kaupungin kävelyreitti: Reitti alkaa vanhasta kaupungista, missä tutustutaan Yu puutarhaan ja Kaupunki jumalan temppeliin. Matka jatkuu vanhojen temppeleiden, ostoskujien ja tietöiden läpi Renmin lulle, josta suunnataan Dongtai lun antiikkikadulle. Reitti päättyy Xintiandin ravintola-alueelle. Reitin kulkemiseen kannattaa varta noin 2 tuntia, riippuen nyt siitä käykö kaikissa nähtävyyksissä sisällä.
- Ranskalaisen alueen kävelyreitti: Reitti alkaa Taikang lun taidealueelta ja jatkuu Sinan luta pitkin matkan varrella poiketen Zhou Enlain ja Yat-sen muistotaloissa. Sinan lun varrella poiketaan myös Fuxing puistossa ennen kuin päädytään Huaihain ostoskadulle. Huaihai lulta matkaa jatketaan Maoming lulle ja lopulta reitti päättyy Ruijin puistoon (puiston ravintolat Face ja Lan na thai ovat toistaiseksi suljettu). Reitti on suurinpiirtein yhtä pitkä, vaikkakin ehkä hieman nopeammin kuljettavissa kuin vanhan kaupungin reitti.
Muuta puuhattavaa:
- Hieronnat: Hieronnat, kynnet, kasvohoidot yms. ovat edullisempia kuin Suomessa. Kauneushoitoloita joissa puhutaan englantia mm. Dragon fly ja Diva life. Hieronta halvempi kiinalaisissa paikoissa. Suosittelen kokeilemaan kiinalaista jalkahierontaa.
- Maglev-juna (nopea magneettijuna) ajelu: Voi yhdistää lähtöön/saapumiseen Pudongin lentokentälle tai sitten vain käydä joku päivi ajelemassa. Kaupungin päässä on aiheesta näyttely. Suosittelen ajelua.
- Karaokepaikat: Suljetuissa yksityishuoneissa, mihin voi listalta tilata mieleistään juomista ja syömistä. Kannattaa varmistaa, että tarjolla on englanninkielisiä lauluja. Ainakin Party Worldin (aka Cashbox) kappalevalikoima on laaja.
- Dino Beach: Vesipuisto, jossa on mm. tekohiekkaranta (150 metriä pitkä), ja saman levyinen aaltoallas. Hiekkarannan lisäksi alueelta löytyy monenlaisia liukumäkiä, ja yksi aluetta kiertävä virta. Vain kesäisin.
- Sunnuntaibrunssi:
Sunnuntaisin melkein jokainen keskustan hotelli tarjoaa buffet brunssin free flow kuoharilla tai shampanjalla. Varaus tehtävä etukäteen. Suosittelen.
Muutamia hyväksi todettuja paikkoja:
West in (shampanja, katutasossa, ehkä paras brunsseista)
JW Marriot (shampanja, hyvät näkymät, hyvä ruoka)
Radisson (kuohari, loistavat näkymät)
Le Royal Meridien (shampanja)
Sasha´s (aamiaismaisempi ravintolabrunssi, kuohari)
- Sightseeing tunnel: Tapa alittaa Huangpu. Bundilta Oriental pearlin juureen, ja takaisin, vievä joen alittava vaunurata. Rataa on väritetty valoilla ja muulla tilpehöörillä.
- Jin Jiangin huvipuisto: Sisäänpääsyn hintaan sisältyy kaksi laitetta, tosin aivan vapaasti ei pääse valitsemaan. Mm. huvipuiston vetonaula suuri maailman pyörä (mahtoiko olla 108 metriä korkea) ei kuulu näihin lippulaitteisiin, vaan siihen täytyy ostaa erillinen tiketti. Kirkkaalla kelillä Pudongin korkeat tornit näkyvät esteettä.
Lisäksi Shanghaissa on koko ajan vaihteleva skaala kaikenlaisia esityksiä pyörimässä. Tulevia tapahtumia voi seurata ja lippuja tilata mm. seuraavista palveluista http://www.emma.cn/home.asp ja http://www.culture.sh.cn/english/.
Päiväohjelmia:
- Aamulla aloitus Bundilta Huangpu joen jokiristeilyllä. Kävely Nanjingin kävelykatua pitkin People´s parkiin. Lounas Kathleen´s 5/Barbarossa. Käynti People´s Parkissa ja joissain sen nähtävyyksissä (Urban Plannning centre, Taidemuseo, Modernin taiteen näyttely, Shanghain museo). Shoppailu Nanjing lu 580 feikkimarkinoilla.
- Aamulla aloitus Oriental pearlissä ja Shanghain kaupunki museossa. Lounas Super Brand mallilla. Käynti Ocean aquariumissa. Ajelu sightseeing tunnelissa joen toiselle puolelle. Iltamaiseman ihailu Bundilla.
- Aamulla aloitus eläintarhasta. Lounas Hongmei lun kävelykadulla. Käynti Pearl cityn edustan DVD-kaupassa. Helmi- ja korushoppailua markkinoiden toisessa kerroksessa, feikkishoppailua ekassa ja kolmannessa. Käynti Hongqiaon kukkamarkkinoilla.
- Ranskalaisen alueen kävelyreitti käänteisenä. Lounas ja shoppailua Taikang lun taidealueella, jonka jälkeen hoitoja Diva lifessa.
- Vanhan kaupungin kävelyreitti. Lounas Xintiandissa. Tutustuminen Shikumen open houseen ja kommunistisen puolueen ensimmäisen kokouksen pitopaikkaan.
- Aamulla edestakainen ajelu Maglev junalla. Tämän jälkeen tiede- ja teknologia museoon päiväksi. Shoppailu metroaseman feikkimarkkinoilla. Maisemien ihailua World financial centren näköalatasanteelta.
- Käynti ilmailumuseossa, jonka jälkeen Jin Jiangin huvipuistoon ihailemaan maisemia maailmanpyörästä käsin. Kaupunkikierros sightseeing bussilla ja lounas Hengshanilla. Elektroniikka shoppailua Xujiahuissa. Tustustuminen Longhua temppelialueeseen jonka jälkeen shoppailua Longhuan feikkimarkkinoilla.
1 comment:
oppineet paljon
Post a Comment