12.9.06

Elämää Shanghaissa 1

Vieläkään en ole purkanut matkalaukkuja. Viikonloppu meni shopatessa, ravintoloissa ja kuntosaleja tutkiskellen. Alkuviikko on mennyt ostoksia purkaessa. Ehdin sen verran perehtyä paikalliseen lehteen, Shanghai Dailyyn, että bongasin heti etusivulta puolen sivun kokoisen kuvan Helsingistä. Artikkelissa kerrottiin ASEM-huippukokouksesta, ja esitettiin positiiviseen sävyyn muutamia faktoja (olivat oikein) Suomesta. Samassa lehdessä kerrottiin myös Kimin siirtymisestä Ferrarille ensi kaudella. Hih, kiva että Suomi on esillä täälläkin :-)

Olen usein kuullut kotirouvien valittelevan ajanpuutetta. Se kuulostaa työssäkävijöiden korvaan varmasti aina yhtä uskomattomalta. Mutta näin se vain on. Uskomatonta miten aika menee nopeasti, vaikka joka päivä on vähintään 12 tuntia aikaa tehdä asioita yksin. Silti tuntuu ettei ehdi edes suihkussa käydä. Lupaan kertoa mihin se aika menee heti kun tiedän. Tällä hetkellä kannatukseni saa teoria asuntoni sijaitsemisesta rinnakkaistodellisuudessa, missä aika menee eteenpäin eri nopeudella kuin ympäröivässä maailmassa.

Asun Shanghain "vanhalla", Puxin puolella olevassa aluekeskustassa. Lähiympäristö ei ole aivan pelkästään länkkäreiden valloittamaa, vaan itseasiassa hyvinkin kiinalainen. Alueella ei juurikaan saa englanninkielistä palvelua. Tuohon on jo tottunut, ja kun viikonloppuna kävin amerikkalaisten kansoittamassa keskuksessa, niin ei mieleeni edes tullut koittaa puhua kaupassa myyjille englantia, vaan hoidin ostokset tuttuun tapaan elehtimällä. Kuunnellessani jonossa seuraavana olleen herran asiointia ymmärsin, että henkilökunta tuolla alueella puhuu englantia sujuvasti.

Tämä huomio osaltaan auttaa selittämään miksi Shanghain kävijöille voi jäädä niin kovin vaihteleva kuva kiinalaisten englanninkielentaidoista. Periaatteessa saan asuinalueeltani kaiken mitä tarvitsen. Joten sieltä ei juurikaan tarvitsisi poistua. Kaikki tosin on kovin kiinalaista. Jos taas asuisin amerikkalaisten asuttamassa keskuksessa, niin luulisin varmasti kiinalaisten kielitaitoa paljon paremmaksi. Taksikuskien englanninkielentaidosta kaikki ovat harvinaisen yksimielisiä. Sitä ei ole.

Tyypillisiä maisemia Shanghaista - ei siis mitään postikorttinähtävyyksiä:



Shanghai sun.



Paikallisten ostoskeskuksia.



Tyypillisiä taloja.



Hääpareilla on tapana kuvauttaa itsensä kaupungilla, esim. puistoissa.



Kuva-arvoitus: etsi kiinalainen karppi.



Näkymä joelle.



Lisää tyypillisiä taloja.

2 comments:

Anonymous said...

Aikamoinen sumu näyttää noiden kuvien perusteella Shanghain yllä leijuvan. Ilmeisesti ilma on aika saastunutta?

Shanghaig said...

Luulen että on. Tosin en ole nähnyt mitään faktaa (mittaustuloksia, tutkimusta tms.) aiheesta. Ilma on myös ajoittain aika kosteaa.

Kasvit näyttävät puistoissa voivan hyvin, mutta niitä ilmeisesti, jopa uusitaan ajoittain. Puistoissa on myös yleensä joitain eläimiä ja ne näyttävät hyvinvoivilta. Tosin "villieläimiä" (lintuja tms.) en ole täällä nähnyt. Hyönteisetkään eivät ole olleet riesana. Liekö sitten johtuu ilmansaasteista, ravinnon vähyydestä tai jostain muusta.

Hengittäminen ei ole ollut ongelmallista edes ruuhka-aikana, vaikka allergikko olenkin. Ensimmäisellä visiitillä oli ongelmia ihon kanssa, ja hiuksia alkoi lähtemään tavallista runsaammin. Panin sen silloin ilman saasteiden piikkiin koska söin vitamiineja yms. koko matkan ajan. Nyt ei vastaavaa ole kuitenkaan tapahtunut, joten ehkä se oli vain stressiä.

Olen nähnyt paikallisissa lehdissä juttuja veden saastumisesta, mutta luulen että ne on kirjoitettu ajatellen puhtaan veden puutteen aiheuttamia ongelmia sille osalle väestöstä joka ei voi ostaa juomavettään. Mitään yleistä pohdintaa ympäristön tilasta Kiinassa en ole täällä nähnyt/kuullut. Tosin en tiedä mitä kiinankielisissä lehdissä/nettisivustoilla kirjoitellaan.