22.9.06

Suhteellisuusteoria

Nyt alkaa pikku hiljaa valjeta mihin se aika Shanghaissa kuluu. Ehkä asuntoni ei sijaitsekaan rinnakkaistodellisuudessa. Shanghai on todella loistava shoppailukaupunki. Vaikka kaupat eivät amerikkalaiseen tyylin olekaan 24/7 auki, ovat aukioloajat varsin joustavat. Kaupat ovat auki puolille öin ja viikonloppuisin ei ole mitään ”pakko vapaata”, vaan kaupat ja virastot ovat auki kuten muinakin päivinä. No tietäähän sen nyt miten käy kun lähes kolmekymppinen blondi pääsee eroon suomalaisista shoppailuaikarajoista. Ostoksilla kuluu aikaa. Paljon. Joka päivä.

Ihan pelkästään oman ostoshysteriani piikkiin en kuitenkaan ajankulumista ota. Niin amerikkalainen/eurooppalainen Shanghai ei kuitenkaan ole että löytyisi useita ”osta kaikki saman katon alta”-kauppakeskuksia. Asiat on hankittava niihin erikoistuneista liikkeistä tai liikekeskuksista. Jos hankintalistalla on esim. kännykän akku, uimalakki (täällä pakollinen useilla altailla), värilliset passikuvat, kissan juomakippo ja omat ruokatarvikkeet, niin niiden hankkiminen samana päivänä voi olla ajallisesti lähes mahdotonta.

Kännykän akun saa hankittua elektroniikkaan erikoistuneista kauppakeskuksista. Uimalakki taasen löytyy urheiluvarusteita myyvästä kaupasta. Kissan juomakippo joko lemmikkieläinkaupasta, tai astioita myyvästä kaupasta. Ruokatarvikkeet pienistä ruokakaupoista tai tavarataloista, paitsi jos haluat jotain tiettyä ylikansallista merkkiä tai eksoottisempaa ruoka-ainetta (esim. kerma). Tällöin täytyy suunnata juuri tuota tuotetta myyvään kauppaan. Jos listalla on useampia erikoisempia tuotteita, niin sitten käydään niin monessa ruokakaupassa että ne on kaikki saatu hankittua.

Passikuvia voi olla vaikea löytää, sillä valokuvausliikkeisiin keskittyvää kauppakeskusta ei kai ole. Joudut siis etsimään jostain pienemmän asiaan erikoistuneen putiikin. Unohda netti ja ”keltaiset sivut”. Tieto tuollaisten putiikkien sijainnista on saatu perimätietona isovanhemmilta (samalla tavalla kulkee tieto bussien reiteistä ja aikatauluista). Jollei sinulla satu olemaan paikallisia isovanhempia, niin aina voit kysellä expattien keskustelupalstoilla mistäköhän kyseinen liike löytyisi, mitenköhän sinne pääsisi ja mistä löytyy osoite kiinaksi kirjoitettuna. Tosin, jollei asu ulkomaalaisille suunnatuissa "palvelutaloissa", vaan "kiinalaisten" talossa, missä asunnot ovat yksityisten kiinalaisten omistuksessa, voi nettaaminenkin viedä oman aikansa. Nettiyhteys kun toimii, ei toimi, toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...

Kun liikkeisiin lähtee matkaamaan, niin yhdensuuntaisiin matkoihin taksilla/metrolla menee puolesta tunnista tuntiin. Yhdenkin asian ostamiseen, ja mahdollisesti hinnasta tinkimiseen, menee saman verran. Jos haluat ostaa yhdestä kauppakeskuksesta kännykän akun lisäksi muistikortin kameraan, niin varaa tuplasti aikaa. Koko reissusta selviät ehkä kahdesta neljään tuntiin. Jos haluat syödä samana päivänä, niin muut ostokset voitkin jättää huomiseksi ja lähteä hakemaan niitä ruoka-aineita.

Sama tarina koskee harrastamista ja nähtävyyksiä. Jos haluat käydä muualla kuin talon kuntosalilla/uima-altaalla, niin varaa koko päivä.
Näin se aika sitten kuluu.
No okei, välillä sitä kulutetaan myös pitkillä shampanja-brunsseilla :-)

No comments: