1.9.06

Kiinalainen kissa

Itseni lisäksi aion muuttaa Shanghaihin kissani. Operaatio sinällään ei pelota, mutta kyllä sillä työllistävä vaikutus on ollut. Kun omat matkajärjestelyt päättyvät siihen kun lentoliput on varattu ja tavarat on pakattu, niin kissan osalta se on vasta alkua. Ja kun kyseessä on Kiina, niin määräykset ja vaatimukset ovat muuttuneet matkavalmistelujen aikana. Kissan osalta valmistelut alkoivat nollasta, niin omien tietojeni, kuin kissalle tehtävien asioidenkin osalta.

Koska kyseessä on maatiaiskissa, jonka otin huostaani kymmenisen vuotta sitten, kun sen edelliset omistajat olivat sen hylänneet, niin kissaa ei oltu merkitty tatuoinnilla/mikrosirulla, eikä se ollut sellaisenaan matkustuskelpoinen. Mitä pitää siis tehdä jos haluaa viedä kissan Shanghaihin?

Asiat jota varmasti vaaditaan kiinalaisten puolelta:

- Raivotautirokotus
- Läänineläinlääkärin vahvistama terveystodistus
- Yksi passillinen expatti per eläin
- Yhden viikon karanteeni karanteenikeskuksessa Shanghaissa
- 23 päivän karanteeni kotona Shanghaissa
- 2000 RMB karanteenin kustannuksiin

Asiat jotka vaaditaan suomalaisten puolelta (viimeistään jos haluat tuoda kissan joskus Suomeen/EU:n alueelle takaisin):

- Mikrosiru/tatuointi
- EU:n lemmikkieläinpassi
- Raivotautivasta-aineiden määritys (teetetty EU:n hyväksymässä labrassa)
- Heisimatolääkitys (vasta ennen paluuta)

Asiat jotka vaaditaan lentoyhtiön puolelta:

- Kuljetuslaatikko joka täyttyy IATA:n vaatimukset (tarpeeksi tilaa lemmikille, ei aukkoja, ei pyöriä ja juomakippo)
- Joko varaus matkustamoon tai ruumaan (valitsin jälkimmäisen)
- Rahaa ylipainomaksuun n. 43 EUR/kg (häkki + eläin)

Asiat joita saatetaan ehkä joskus kysyä Shanghain päässä jos huhuihin on uskomista:

- Kissaruttorokotus (kuuluu 4-rokotteeseen)
- Yhdistelmärokotus kissan hengitystiesairauksia vastaan (kuuluu 4-rokotteeseen)
- Tullimaksu (n. 200 RMB?)
- Kopio vuokrasopimuksesta Shanghaissa (jotta voi todistaa että kissalle on karanteenipaikka 23:ksi päiväksi)

Kun eläimen vie maasta tulee myös samalla selvittää kuinka sen halutessaan saa takaisin Suomeen. Todettakoon että jo iänkin puolesta kisullani on toistaiseksi vain menolippu. Niin kuin listauksesta näkyy ovat edelleen tietyt kohdat vain "huhuja". Niihinkin on nyt joka tapauksessa varauduttu. Huh, huh. Olen kyllä alkanut ymmärtämään paljon paremmin kommentteja "Eikös kissoja saa Kiinastakin?". Olen leimannut nuo ihmiset aikaisemmin lemmikkieläintä omistamattomiksi ei-niin-paljon kissoista tykkääviksi henkilöiksi. Mutta ehkäpä he ovatkin kaikki olleet henkilöitä jotka ovat joskus vieneet kissan Kiinaan.

Tuossa oli siis listausta kissan osalta. Koiran tapauksessa lista on hieman erilainen. Vaadittavat asiat myös vaihtelevat saapumiskaupungista riippuen. Myös lentoyhtiöillä on konetyypistä riippuvia rajoituksia. Muita lemmikkejä voipi olla jopa mahdotonta viedä Kiinaan (esim. lintuja). Ja vielä viime talvena Shanghaissa ei mm. ollut karanteenikeskusta vaan eläimet olivat 30 päivää kotikaranteenissa.

Toistaiseksi näyttää siltä että tästä tulee kiinalainen kissa:




7 päivää lähtöön.

4 comments:

Anonymous said...

Aika projekti! Tunsin yhden kissan, joka muutti ensin USA:sta Suomeen, Suomesta Costa Ricaan, Costa Ricasta takaisin Suomeen ja lopulta eläkepäiviä viettämään takasin USA:han, toki aivan eri puolelle maata kuin mistä oli kotoisin.

Shanghaig said...

Eläimen kuljettelussa on oma vaivansa, mutta kyllähän sen kissan hoivaamiseen on niin sitoutunut, ettei mielestäni maastamuutto ole sellaisenaan riittävä syy sen lopettamiseen. Tietysti jos kissalle on kerran hankkinut sirun ja passin niin onhan siinä muutama asia joita ei tarvitse jokaisen maastamuuton yhteydessä tehdä uudelleen. Tämä nyt vaan oli omalla kohdallani eka kerta joten se tuntui hieman työläältä. Saa nähdä miten tuo muutto-operaatio käytännössä sujuu. Hieman edelleen jänskättää :-)

Anonymous said...

Onnea matkaan, toivottavasti kaikki menee kissan muutossa ja koko omassa muutossasi oikein hyvin! Minua jännitti ihan simona kun muutin ulkomaille, vaikken muuttanut kuin muualle Europpaan. En osaa edes kuvitella, kuinka jännää olisi muuttaa Kiinaan asti.

Shanghaig said...

Kiitos! Pikku hiljaa alkaa matkajännitys iskemään... :-)