19.9.06

Sananvapaudesta ja muusta "sen sellaisesta"

Yksi ensimmäisiä ajatuksia Kiinasta mikä mieleeni on aina tullut, on kansalaisten sananvapauden rajoittaminen. Kyllähän jokainen osaa kuvitella mitä tarkoittaa, jos maassa ei saa julkaista kirjoituksia vapaasti. Tietämättä kuinka tiukkaa valvonta on esim. lehdistön suhteen, niin sitä alkaa väkisinkin epäilemään paikallisista lehdistä lukemaansa. Toistaiseksi täällä asuessani en myöskään ole seurannut muiden maiden lehtiä tai uutisia. Hieman kuitenkin epäilyttää että jos nyt tapahtuisi esim. Tian'anmenin tapainen mielenilmaus, niin saisinko siitä tietoa? Tuskin paikallinen expateille suunnattu lehti siitä kertoisi. Vai kertoisiko? Ja jos kertoisi, niin mitä kertoisi?
Huh, täytyy alkaa lukemaan uutisia netistä.

Hakukoneiden toiminnasta nyt kaikki ovatkin jo varmasti kuulleet. Esim. hakusanalla Tian'anmen ei ilmeisesti tule täällä hakukoneilla samoja osumia kuin muissa maissa. Itse en tiedä, koska kokeilin sitä vasta Kiinassa. Löysin kivoja Pekingin historiasta kertovia sivustoja.

Ja siinäpä se juuri onkin, en osaa sanoa mihin tietoihin en pääse käsiksi.

Paikallisessa lehdessä jota luen päivittäin (no ainakin yritän ehtiä), on joskus mielestäni hassusti esitetty vakavia aiheita. Esim. valtion virkamiesten korruptiota käsiteltiin artikkelissa, joka kertoi kuinka vaimot olivat päässeet maistamaan vankilaelämää. Kyseessä oli virkamiesten vaimoille pidetty kierros naisvankilassa. Tämän tarkoituksena oli saada vaimot vakuuttuneeksi siitä, että heidän tulee pyrkiä estämään miehiään ottamasta lahjuksia. Tai koko konkkaronkka joutuu linnaan.Vastaavia "omituisia" artikkeleita osuu kohdalle silloin tällöin. Muutaman artikkelin olen lukenut, joissa on käsitelty jotain tapahtunutta onnettomuutta jonka seurauksena esim. vesistöön on päässyt arsenikkia. Sen enempää tuossa artikkelissa ei käsitelty miten onnettomuus oli tapahtunut, ja kuinka vastaava voitaisiin estää tulevaisuudessa. Myöskään vaikutuksista ympäristöön ja eläimiin ei juurikaan kirjoitettu. Ainoa mitä hieman murehdittiin oli, että on se huono juttu jos ihmiset tulevat vedestä sairaiksi tai kuolevat.
Ehkä tuo kirjoittelu on vain kiinalaisten tapa esittää asioita epäsuorasti? Vai koitetaanko tällä tavoin tarttua asioihin joista ei saisi kirjoittaa?

On vaikea arvostella objektiivisesti maata, joka on ottanut sinut hyvin vastaan. Täällä on ollut mukava asua ja ihmiset ovat kohdeleet minua ystävällisesti. Elämä tässä kaupungissa on ollut toistaiseksi hienoa, ja paikat joissa olen päässyt käymään todella kauniita.

Kun istuu Nanjing Roadin varrella sijaitsevassa kahvilassa katsellen aurinkoista ja siistiä kaupunkia sekä uutuuttaan kiiltäviä rakennuksia ympärillään, on välillä vaikea muistaa että on olemassa toisenlainen Kiina.
Kiinan Helsingin suurlähetystön edessä viime talvena pakkasessa värjötelleet muutamat kiinalaiset mielenosoittajat tuntuvat todella kaukaiselta muistolta.
Lopettakaa kansanmurha....tapahtuuko se todella täällä?

3 comments:

Anonymous said...

Täällä Tiananmen tuo Kuukkelin hausta ensimmäisenä esille kuuluisan kuvan panssarivaunun edessä seisovasta mielenosoittajasta (esim. http://www.freedomtocare.org/page1.htm ), Wikipedia-linkin sekä oheisen sivun: http://www.christusrex.org/www1/sdc/tiananmen.html
Mikäli vertailu kiinnostaa, ja nuo linkit Kiinassa edes toimivat. Ja minä en sitten ole vastuussa, jos Kiinan Supo tulee ovelle kolkuttamaan...

Itseä kiinnostaisi hirveästi kuulla miten Kiinassa uutisoidaan yhden lapsen politiikkaa. Suomessa ilmestyvät sitä koskevat artikkelithan ovat hirveän kriittisiä, vaikka ilman sitä Kiinan väkiluvun olisi 400 miljoonaa suurempi.

Siinä, että Kiina on vauraan ulkomaalaisen silmistä erilainen kuin köyhän kansalaisen, ei ole mitään ihmeteltävää. Samoin on jokaisessa maassa.

Shanghaig said...

Kiinan historiasta ja poliittisista päätöksistä löytyy runsaasti mielenkiintoisia aiheita. Kuten kolmen tuuman kultaliljat, jalkavaimot, pitkä marssi, kulttuurivallankumous, yhden lapsne politiikka yms.
Ja kaikki nuo "kiinnostavat" aiheet ovat aiheita, joista olen kuullut vain länsimaalaisilta. Olkoonkin että nuo länkkärit ovat saattaneet asua Kiinassa kymmeniä vuosia. Nuo aiheet ovat myös hankalia keskustelun aiheita. Kiinalaiset ovat todella pidättyväisiä, ja tapana ei ole arvostella toisen kotimaata. En tiedä miten kiinalaisen kanssa ikinä pääsisi niin hyviin väleihin, että noista aiheista voisi avoimesti puhua.

Englanninkielisissä lehdissä en ole täällä yhden lapsen politiikasta mitään lukenut. Ja kiinaa en ymmärrä. Pelkään kyllä hieman että Kiinassa on nyt kasvamassa hyvinvoiva ja varakas sukupolvi kiinalaisia, jotka eivät tiedä mitä heidän kotimaassaan tapahtuu.

Itse en ole samoilla linjoila useidenkaan täällä tehtyjen poliittisten ratkaisujen kanssa. Mutta, mutta...miljardi ihmistä tarvitsee varmasti erilaiset pelisäännöt kuin 5 miljoonaa.

Shanghaig said...

Ja vielä linkeistä: ensimmäinen toimii, toinen ei. Luulen että suodatin toimii tiettyjen sanojen perusteella. Suojelupoliisin visiittiä odotellessa testailen lisää...