28.9.06

Kiinalaisista eläimistä

Eläintarha vierailusta tuli taas mieleeni eläinten kohtelun eroavaisuus Suomessa ja Kiinassa. Kyseessä kaksi aikalailla äärilaidoilta olevaa esimerkkiä. Suurin osa maista kai asettuu johonkin näiden maiden välimaastoon.

Kun Suomessa voit joutua vankilaan eläimiin kohdistuvista rikoksista, ei Kiinassa taas ole lakeja jotka estäisivät ihmisiä tekemästä lemmikkieläimille mitä lystäävät. Vaikka polttaisit kissan ja koiran pentuja elävältä Shanghain kaduilla ei se olisi rangaistava teko. Kun mitään lakia ei vain ole. Tarpeeksi ”sairaasti” kun käyttäydyt voidaan sinut kai ohjata hoitoon, mutta mitään sakkoja/vankilatuomiota ei ole odotettavissa.

Joten ei pidä ihmetellä kun kiinalaiset vanhemmat iloisina esittelevät lapsilleen kadulla myytäviä koiria ja kissoja, joita yhden kuution kokoiseen häkkiin on ahdettu kymmeniä. Se ettei eläimillä ole helteessä juotavaa/syötävää, eivätkä ne pysty ahtaudelta käymään makaamaan, ei ilmeisesti ole kiinalaisten mielestä mitenkään rikollista. Täällä jos jossain kaikki tuntuu olevan kertakäyttöistä, myös eläimet.

Sama koskee varmasti myös tuotantoeläimiä. Kai kaikki ovat nähneet salaa kuvattuja nauhoja teuraseläinten kuljetuksista Itä-Euroopassa? Asia on ehkä saatu joten kuten valvontaan Euroopassa, mutta en yllättyisi jos vanha meno jatkuisi täällä.

Eläimelle on onni syntyä Suomeen.

No comments: